Betekenis van: B2B

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is B2B?

B2B is de afkorting voor Business to Business. Het gaat daarbij om bedrijven die diensten of producten leveren aan andere bedrijven. Een B2B-bedrijf doet dan ook zaken met andere bedrijven, in tegenstelling tot bedrijven die B2C toepassen (verkoop aan consumenten). Een goed voorbeeld van een B2B bedrijf, is de Sligro. De Sligro verkoopt uitzonderlijk aan andere bedrijven als groothandel voor levensmiddelen en andere producten. Hier kopen restaurants, zzp’ers en andere bedrijven hun voorraad.

Wat is business to consumer?

B2C staat voor business to consumer. Bij business to consumer levert een bedrijf goederen aan consumenten. Bijvoorbeeld de Jumbo levert producten aan hun klanten. De jumbo is de business en de klanten zijn de consumers. Als je werk met een business to consumer zal je er aan de ene kant voor moeten zorgen dat het bericht dat je naar buiten wil brengen een groter bereik heeft en aantrekkelijk is voor iedereen die jouw reclame te zien krijgt.

Wat is het verschil tussen B2B en B2C

Bij business to business richt een bedrijf zich op mensen die een beslissing maken en niet op de eindgebruiker van de producten die worden geleverd. Bij Business to consumer is dat wel het geval. Hierbij richt je je meer op de mensen die de producten gaan gebruiken. Bij business to business richt een bedrijf zich meer op mensen waarmee ze in zee omdat de producten in grote hoeveelheden worden geleverd. Dat betekent dat de kosten ook hoger zijn.

De aankoopprocessen tussen een business to business zijn vaker hoger dan bij een business to consumer. Dat komt doordat de aankoopprocessen voor bedrijven vaak belangrijker zijn dan voor de consumenten. Hierbij speelt persoonlijkheid en vertrouwen een groot rol.

Bij business to business heb je vaker contact met klanten. Dit komt omdat de aankopen die bedrijven doen duur zijn en tijd kosten. Daarom worden er duidelijke overeenkomsten gemaakt zodat het proces goed verloopt.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist