Betekenis van: B2G

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is B2G?

B2G staat voor Business to Government. Het betreft marketing en verkoop aan overheden. Het is één van de drie soorten modellen die een bedrijf kan hebben bij verkoop, de andere zijn B2B (Business to Business) en B2C (Business to Consumer).

Business to Government is puur gericht op het verkopen aan aan overheden. Bedrijven die op deze manier werken genereren hun omzet door grote afnames aan producten of diensten, waar dit bij B2C totaal anders is. Het verkopen aan overheden heeft verschillende vormen. Een regering bestaat namelijk uit meerdere takken. Zo zijn er gemeentes, provincies en de Nederlandse Staat. B2G richt zich op alle drie de vormen van regeringen. Bij gemeentes zullen de aantallen weliswaar lager liggen dan bij de Nederlandse staat, toch zullen de klanten overeenkomen in interesses.

Regels

Het werken met overheden brengt verschillende regels en controles met zich mee. Echter worden bedrijven in zijn geheel gecontroleerd op van alles, om problemen met de overheid te voorkomen. Meestal wordt er voor opdrachten voor de overheid gewerkt met een Europese Aanbesteding. Voor deze aanbestedingen moeten bedrijven zich houden aan regels en voldoen aan verschillende voorwaarden. De bekendste website voor aanbestedingen is Tenderned.

Leveranciers aan overheidsinstellingen zullen meestal aan strengen voorwaarden moeten voldoen om een overeenkomst te bereiken. Denk aan screenings van bedrijfsactiviteiten en personeel om politieke conflicten te vermijden. Daarnaast zal de opdrachtgever ook aan voorwaarden moeten voldoen. Dit geldt er binnen een aantal bedrijfstakken de Europese aanbesteding waarbij er drempelbedragen zijn vastgesteld per project. Wanneer het aan een Europese aanbesteding betreft met betrekking tot Nederland zal dit naast het Publicatieblad van de EU ook kenbaar gemaakt worden op Tenderned.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist