• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Social media apps op telefoon

De toekomst van Social media (Tips & Trends 2024)

Het einde van het jaar komt weer dichterbij. Langzaam komt 2024 steeds meer in zicht. We praten je graag bij over de trends op social media, zodat je weer vol creativiteit aan de slag kunt gaan op je favoriete kanaal.

Vooral TikTok, Instagram en Twitter weten de aandacht te pakken. Zo wist Elon Musk de aandacht van de wereld te vangen met zijn stunts rondom Twitter. Ook Instagram en TikTok doen ingrijpende veranderingen om met elkaar te kunnen blijven concurreren. TikTok groeit nog steeds erg hard. Maar ook het gebruik van social media en de tijd die op de kanalen besteed wordt neemt weer toe. De gemiddelde tijd dat we op social media zitten nam het afgelopen half jaar toe met 10 minuten per dag.

Gebruik social media in minuten per dag
Bron: newcom.nl

Nieuwe App BeReal

Sinds kort trekt de ‘nieuwe’ social media app BeReal veel aandacht. Op het platform krijg je dagelijks een melding om te posten. Na die melding heb je 2 minuten de tijd om iets te posten. Op die manier stimuleert het platform gebruikers om het delen van je moment zonder filter. Bovendien, kun je de posts van je vrienden alleen zien als je zelf ook een post plaatst. Om de foto’s nog authentieker te maken bestaat elke post uit twee foto’s. Eerst wordt een foto genomen van wat je aan het doen maakt, gevolgd door een selfie. Zo is het bijna onmogelijk om te doen alsof.

Waar TikTok gestaag stijgt, is de groei op het platform BeReal exponentieel. Het merk BeReal werd opgericht in 2020 en heeft sindsdien meer dan 10 miljoen downloads. Een groot deel van deze downloads heeft echter in 2022 plaatsgevonden.

BeReal app onderdelen

Social media advertenties

We zien een opmerkelijke trend bij social media advertenties. Ondanks dat netwerken zoals Facebook en Instagram het nog steeds veruit het beste doen. Zien we een toename in het gebruik van advertenties op kleinere netwerken. Met kleine netwerken bedoelen we netwerken waar adverteren minder populair is. Dat zijn netwerken zoals TikTok, Snapchat en Pinterest. De populariteit van advertenties op kleine netwerken neemt toe, omdat het rendement daar erg hoog ligt. Zo deelde Pinterest Business dat advertenties op hun platform tot twee keer zo veel rendement op kunnen leveren als op andere social media kanalen. Ook Snapchat toonde een toename in het gebruik van hun advertenties.

Organisch bereik neemt af

In een onderzoek bij een kleine 20.000 bedrijven van Hootsuite gaf meer dan 40% van de respondenten aan een afname te zien in hun organische bereik. Hoewel organisch nog steeds het fundament van de meeste social media kanalen is. Worden betaalde advertenties toch steeds noodzakelijker om alle fans te bereiken.

Influencer marketing blijft groeien

De trend rondom influencer marketing bestaat al even, maar bestaat eigenlijk uit twee delen. Niet alleen is er een toename in het aantal influencers, ook is er een toename in de uitgaven van bedrijven aan inlfuencers. De voornaamste redenen waarom influencers populair zijn en populair blijven zijn:

  • Influencers zijn goedkoper dan betaalde advertentiecampagnes.
  • Influencers leveren goede resultaten op.
  • Influencers doen meer dan alleen leads aanleveren.

Vooral het gebruik van een netwerk van kleine influencers werpt zijn vruchten af. Dit soort kost veel minder en zijn relevanter om een niche te bereiken. In de toekomst verwachten we dat marketeers hier meer gebruik van zullen maken.

voorbeelden van influencer marketing posts

Social media als klantenservice

De overgang van klantenservice naar social media is bij grote bedrijven zoals bol.com al jaren aan de gang. Dit heeft er mee te maken dat steeds meer mensen de bedrijven proberen te bereiken via social media. Maar ook veel kleine merken zijn social media gaan herkennen als een manier om klantenservice te bieden. De komende jaren zullen de interacties tussen bedrijven en hun klanten via social media blijven toenemen. Volgens Gartner Inc. Zal 60% van alle klantenservice in 2024 via digitale kanalen lopen.

Lokale marketing op social media

Sommige social media bieden de optie om lokale bekendheid op te bouwen. Zo kun je in Snapchat eenvoudig hotspots in je omgeving zien en op Instagram kun je locaties toevoegen aan je berichten. Binnen de advertentieplatforms gaat dit nog vele malen verder. Zo kun je verschillende lokale strategieën loslaten op de marketing van je bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geotargeting of geofencing.

Bij geotargeting plaats je gericht advertenties op basis van de geografische locatie van gebruikers. Op die manier kunnen bedrijven potentiële klanten in een bepaalde regio gemakkelijk targeten. Dit kan bijvoorbeeld op basis van postcode, dorpen, steden, provincie en land.

Geofencing gaat nog een stapje verder. Hierbij wordt vaak software gebruik van bijvoorbeeld wifi, gps of mobiele data om gerichte marketing te doen. Bedrijven maken een virtuele grens en elk apparaat die over die grens heengaat kan worden getarget. Om vervolgens te meten of een advertentie werkt, wordt veelal gebruik gemaakt van een conversiezone. Als gebruikers over de virtuele grens gaan en vervolgens in de conversiezone komen, dan telt de advertentie een conversie. Deze conversiezone is vaak een winkel, hotel of restaurant.

Verkopen direct via social media

Voor de pandemie liepen verkopen eigenlijk bijna nergens via sociale kanalen. Nu is dat wel anders! Het toenemende gebruik van social media en het thuiswerken, zorgden samen voor veel meer online shopgedrag. Social commerce is flink in opkomst. In 2017 hebben verkopers en retailers ongeveer 6,5 miljard dollar verdient aan social commerce. Verwacht wordt dat dit in 2025 alleen al in de US 80 miljard dollar is.

social retail commerce sales vs
Bron: eMarketer

AR wordt normaal

Doordat technieken zoals augmented reality steeds beter worden en makkelijker te integreren zijn met social media kanalen worden deze technologieën mainstream in het gebruik. AR kan nu al eenvoudig worden gebruikt in Facebook advertenties en ook op Instagram en Snapchat wordt de techniek snel beter. Snapchat maakt bijvoorbeeld veel gebruik van filters, denk aan de filters om een bril op te zetten, een kaal hoofd te hebben of een baard bij jezelf te zien. Deze filters zijn allemaal gebaseerd op AR.  Het gebruik van AR maakt het ook mogelijk om producten te zien voordat je ze koopt. Zon kun je bijvoorbeeld een bank of stoel in je huiskamer zien, voordat je de stoel of bank hebt gekocht.

TikTok domineert als kanaal

In september 2021 ging TikTok over de grens van 1 miljard gebruikers. Ook voor bedrijven is TikTok een boeiend platform. 5 voordelen van TikTok zijn:

  1. Er kan gemakkelijk worden samengewerkt met influencers.
  2. Naamsbekendheid kan erg snel worden opgebouwd.
  3. Door gebruikers gemaakte content gaat vaak door het dak.
  4. TikTok gebruikers zijn heel actief op het platform en zitten dagelijks op de app.
  5. Tiktok gebruikers hebben het gevoel onderdeel te zijn van een gemeenschap.

Dit gezamenlijk zorgt er voor dat bedrijven mee kunnen groeien met TikTok, gebruikers op TikTok loyaal zijn, het rendement op TikTok erg hoog kan zijn.

Ga naar de bovenkant