Met Google Search console is het super makkelijk om de voortgang van je SEO op Google te meten. In één oogopslag kun je zien hoeveel klikken en vertoningen je op een dag krijgt. Bovendien kun je dit ook nog per zoekwoord zien. Google Search Console is een gratis tool van Google. Naast het inzien van je online zichtbaarheid kun je via de tool ook nieuwe pagina’s op je website en wijzigingen sneller laten indexeren. Ideaal dus!
De belangrijkste reden om gebruik te maken van Search Console is om inzicht te krijgen in hoe Google je website indexeert. Ook is het via de tool eenvoudig om fouten en problemen van je website in te zien. Wanneer er een probleem is wil je die natuurlijk oplossen. Om ervoor te zorgen dat de website goed indexeert en problemen snel worden opgelost. Raden we altijd aan om met regelmaat je website te controleren in Search Console.
Wat heb je nodig voor Search Console?
Allereerst heb je een Google account nodig om gebruik te kunnen maken van Google Search Console. Met dit account kun jee eenvoudig in de tool een nieuwe property aanmaken. Dit doe je door de URL van je website op te geven. Google controleert dan door middel van een verificatie of jij wel eigenaar bent van de website. Dit is een veiligheidsmaatregel om uw eigen veiligheid te beschermen. De verificatie kun je doorlopen op een van de volgende manieren:
- HTML bestand uploaden naar je website
- Een unieke meta tag toevoegen aan je homepagina
- Door middel van Google analytics of Google Tag Manager
- Koppelen door middel van een DNS-record
Waarom is Google Search console handig?
Allereerst is Google Search Console een gratis service van Google. Bovendien is het redelijk simpel om de tool te gebruiken en kun je eenvoudig informatie inzien. Search Console geeft inzicht in de volgende informatie:
- De tool geeft meldingen wanneer Google problemen heeft om pagina’s te indexeren;
- Ook geeft Google het aan als er spam of andere zaken op je website staan;
- Problemen inzien op de mobiele versie van je website;
- Nieuwe content kan met extra prioriteit worden geïndexeerd in Google;
- In de Console kun je zien welke websites naar jouw website linken;
- Tot slot kun je in Search Console verschillende prestaties zien van je zoekwoorden, zoekvolume, positie en bezochte pagina’s.
Een overzicht van alle mogelijkheden
Zodra je wat meer data hebt verzameld in Google Search Console dan kun je verschillende statistieken en informatie zien in de tool. Zo zie je in het menu in de linkerzijde: een overzicht, prestaties, URL-inspectie, Index, gebruikerservaring, verbeteringen, beveiligingsproblemen, links en instellingen.
Het overzicht
Het overzicht is een dashboard waarin de prestaties per categorie worden samengevat. Je kunt hier de prestaties, index, gebruikerservaring en verbeteringen in een oogopslag zien. Ook kun je snel doorklikken naar de meldingen per categorie.
Prestaties
In de prestaties kun je statistieken van je website in de prestaties in Google Search inzien. De statistieken die je kunt inzien zijn: impressies, klikken, gemiddelde CTR en de gemiddelde positie.
- Impressies: Het aantal keer dat een gebruiker een link in de zoekresultaten ziet naar jouw website.
- Klikken: Het aantal keer dat een gebruiker op een link klikt in de zoekresultaten naar jouw website.
- Gemiddelde CTR: Het percentage klikken dat uit de impressies komt.
- Gemiddelde Positie: De gemiddelde positie in de zoekresultaten op een specifiek zoekwoord
Ook kun je zien naar welke pagina’s de klikken gaan, in welke landen de gebruikers zitten die klikken, het apparaat van de gebruiker en nog veel meer.
URL-inspectie
In dit overzicht kun je gegevens vragen over specifieke URL’s op je website. Hier kun je diepe vragen stellen, maar ook simpele vragen zoals het indexeren van een bepaalde pagina.
Ook kun je in dit overzicht zien hoe Google je website ziet. Door een URL in de zoekbalk te zetten, kun je snel en simpel naar de pagina in URL-inspectie gaan. Je ziet dan voor de betreffende pagina of deze in Google te staat, is geïndexeerd, of de ervaring op mobiel goed is, of de kruimels naar je pagina goed zijn en of de sitelinks goed zijn.
Index
Ook de index bestaat uit verschillende subonderwerpen, namelijk:
Pagina’s: Hier kun je precies zien hoeveel pagina’s Google heeft geïndexeerd en hoeveel er niet geïndexeerd zijn. Ook geeft Google voor elk van de pagina’s die niet geïndexeerd zijn een reden. Kortom je kunt dus precies zien wat er goed gaat en wat niet.
Video pagina’s: In feite laat Google hier hetzelfde zien. Alleen gaat het hier wel om de pagina’s waar een video op te vinden is.
Sitemaps: Onder het submenu item sitemaps kun je alle sitemaps van je website vinden. Ook kun je hier nieuwe sitemaps aan toe voegen. Per sitemap kun je dan zien wanneer deze is toegevoegd, wanneer Google deze voor het laatst heeft gecheckt, de status van de sitemap en het aantal URL’s dat te vinden is in de sitemap.
Een sitemap is een routekaart van je website. Google gebruikt deze om eenvoudig de pagina’s van je website te kunnen indexeren. Sitemaps hoef je niet zelf voor je website te maken. Dit kun je doen met verschillende tools. Zelf maken we gebruik van Yoast voor onze sitemaps.
Verwijderde pagina’s: Wil je dat bepaalde pagina’s niet te vinden zijn in google? Dan kun je dat bij verwijderde pagina’s opgeven. Ook kun je hier een overzicht zien van alle verwijderde pagina’s.
Ervaring
Dat brengt ons bij de ervaringen. Ook bij de ervaringen kun je meerdere gegevens inzien. Hier kun je de pagina ervaringen, de web vitaliteit en mobiele vriendelijkheid zien.
- Pagina ervaringen: Hier vind je een overzicht van de ervaring op mobiel en op desktop zien.
- Web vitaliteit: In dit dashboard kun je de kwaliteit van je URL’s zien.
- Mobiele vriendelijkheid: In feite kun je hier vooral zien wat er niet goed is. Zo geeft Google advies over de pagina’s waarop elementen staan die niet vriendelijk zijn voor mobiel. Bijvoorbeeld: te kleine tekst, content wijder dan het scherm of knoppen te dicht bij elkaar.
Verbeteringen
Met verbeteringen kun je de verbeteringen zien als het gaat om broodkruimels, veel gestelde vragen of sitelinks.
Broodkruimels zijn de links die helpen met het navigeren op een website. Als websites ze tonen dan zie je ze meestal links boven op een pagina. Google laat onder deze kop zien hoeveel broodkruimels ze op je website vinden en of ze valide zijn.
Als je veel gestelde vragen hebt op je website. Dan kun je hier zien hoe Google deze pagina’s op je website ziet en of ze dus begrepen worden. Vaak worden FAQ’s gemaakt om vragen te beantwoorden die in Google worden gesteld. Het is dus belangrijk dat Google deze vragen goed ziet.
Bij Sitelinks kun je zien hoeveel sitelinks Google op je website heeft gevonden. Ook kun je zien voor welke URL’s Google een sitelink kan laten zien. Of en wanneer je sitelinks toont in de zoekresultaten, dat bepaalt Google zelf.
Beveiliging
Bij Beveiliging en Handmatige acties is alleen informatie te vinden als er iets fout gaat. Denk bijvoorbeeld aan het missen van een SSL certificaat op je website. Als je een penalty van google krijgt, dan kun je die ook hier vinden.