• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Google-op-een-telefoon

Welke Google Ads campagnes zijn er?

Google is een van de meest gebruikte kanalen om te adverteren. Dat komt omdat Google heel veel mogelijkheden heeft. Binnen Google zijn er 9 verschillende campagnetypes. Elk type is uniek en heeft zo zijn voordelen. Het campagnetype dat u kiest bepaalt voor een groot deel waar u te zien bent, hoe u te zien bent en welke biedstrategie u kunt gebruiken.

Bent u benieuwd naar de campagne mogelijkheden? Hieronder ontdekt u een overzicht van de verschillende campagnetypes in Google Ads.

Campagnes in Google ads

Alle advertenties worden getoond binnen het advertentienetwerk van Google. Elk campagnetype heeft z’n eigen functie. Bovendien kunt u met verschillende campagnes, mensen bereiken in elke fase van de klantreis. Zo kunt u mensen helpen met de oriëntatie, herinnert u ze aan uw merk, bent u het antwoord op hun vragen en kopen ze uw product als ze overgaan tot aankoop.

Google Ads campagnes

Veel gebruikte campagnetypes

In totaal zijn er 9 verschillende campagnetypes. De meest gebruikte en de meest uitgebreide campagnes zijn; zoeken, performance max, display, video en shopping. We leggen u graag uit hoe deze types werken en wat de mogelijkheden zijn.

1. Zoek campagnes

De zoek campagne is de meest gebruikte manier van adverteren via Google. Dat heeft er mee te maken dat dit type al erg lang bestaat. Bovendien is met de juiste zoekstrategie de ROAS binnen zoek campagnes vaak erg hoog.

Zoekadvertenties bestaan uit een kop, omschrijving URL en ook kunnen er verschillende extensies worden toegevoegd.

Google Ads campagnes

Voorbeeld advertentie inhoud Google Search

2. Performance Max campagnes

Performance Max is het nieuwste campagnetype in Google Ads. Door automatisering en machine learning te combineren kunnen conversiedoelen goed gehaald worden. De campagne bestaat uit een combinatie van andere Google campagnes. Op die manier kan de hele klantreis getarget worden. Ook kan er zo dus geoptimaliseerd worden op de juiste fases waar de klant zich in bevinden.

Performance Max is een combinatie van Google Display, Google Zoeken, Google Maps, Google Discovery, YouTube, Gmail, Google Shopping en Google Inventory.

3. Display campagnes

Met Google display kunt u enorm werken aan uw naamsbekendheid. Het display netwerk bestaat namelijk uit meer dan 200 miljoen sites, apps en video’s. Op al die plekken kunnen uw advertenties worden getoond (voorbeeld advertentie zie onderstaande afbeelding).

In vergelijking met zoek advertenties zijn display advertenties vaak een stuk goedkoper. Display biedt enorm veel targeting mogelijkheden. Dankzij die mogelijkheden kunt u heel specifiek doelgroepen bereiken. Ook kunt u zelf doelgroepen aanmaken. Zoals uw eigen website bezoekers.

Als u uw eigen website bezoekers target. Dan noemen we dit remarketing. Door remarketing in te zetten, blijf u top of mind bij waardevolle bezoekers. Zo verhoogt u de kans dat deze bezoekers alsnog gebruik maken van uw diensten of producten.

Google Ads campagnes

Display advertentie nike op weeronline.nl

4. Shopping campagnes

Google Shopping advertenties werken erg goed om kopende bezoekers naar uw website te leiden. Door de automatisering van Google worden advertenties aan de juiste mensen weer gegeven. Dit vergroot de kans enorm dat mensen kopen. Google shopping is dus erg geschikt voor webshops en e-commerce.

Echter is er minder controle voor adverteerders bij Shopping campagnes. Omdat Google op basis van productfeeds en productinformatie zelf bepaald waar en wanneer uw advertenties worden getoond.

Shopping advertenties worden getoond in de shopping tab van Google(zie onderstaande afbeelding). Maar vaak ook bovenaan bij de algemene zoekbalk.

Google Ads campagnes

Google Shopping zwembaden

5. Video campagnes

Video campagnes tonen advertenties in video’s op YouTube (zie voorbeeld onderstaande afbeelding). Maar ook op websites en apps die videopartner zijn van Google. De voornaamste doelen van video campagnes zijn merkbekendheid en zichtbaarheid. Ook bij Video zijn de targeting instellingen erg breed. Daarnaast is het erg simpel om een youtube advertentie op te zetten. U kunt namelijk gewoon videos gebruiken uit uw eigen YouTube-account.

Google Ads campagnes

6. App Campagnes

App Campagnes werken anders dan de doorgaanse Google Campagne. Als u een App campagne maakt dan moet u een aantal velden invullen. Vervolgens maakt Google op basis van deze gegevens uw advertenties. Deze advertentie kan vervolgens getoond worden door Google in het hele netwerk(voorbeeld app advertentie zie afbeelding).

De zoekwoorden in uw teksten bepalen voor een groot deel waar u vervolgens wordt getoond. Het doel van een app campagne is om uw app onder de aandacht te brengen en het gebruik van uw app te promoten. De drie doelen die Google hanteert voor app campagnes zijn: app installaties, app engagement en pre-registraties voor apps.

Google Ads campagnes

App ad voorbeeld (bron support.google.com)

7. Lokale campagnes

Lokale campagnes maken het mogelijk om winkels te promoten. De campagne zelf is geoptimaliseerd om klanten te helpen uw winkel te vinden. Helaas zijn lokale campagnes niet voor elk bedrijf in te zetten. U zult eerst moeten voldoen aan verschillende deelnamecriteria.

Door tracking, targeting en locatie optimalisatie te combineren kunt u met lokale campagnes eenvoudig potentiële klanten bereiken. Door gebruik te maken van geofencing binnen lokale campagnes kunt u advertenties tonen op basis van gedetailleerde locaties. Door middel van geofencing bereikt u alleen de klanten met de hoogste kans om in uw winkel te komen en te kopen.

8. Slimme campagnes

Slimme campagnes zijn volledig geautomatiseerde campagnes. Deze campagnes zijn gemaakt voor kleine bedrijven die wel willen adverteren, maar er geen tijd voor hebben.

Veelal worden slimme campagnes gebruikt als test. Op die manier kunnen bedrijven toetsen of Google Ads interessant is voor hen.

9. Discovery campagnes

Discovery zijn advertenties die lijken op Facebook Advertenties. Ze zijn bedoeld om uw merk krachtig te tonen, zodat mensen uw bedrijf ontdekken. Het doel van een discovery advertentie is om vraag te creëren.

Discovery advertenties worden weergegeven op YouTube
Home en Gmail promoties.

Heeft u een vraag over Google Ads of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op of vraag een gratis Advertentie analyse aan. Onze Google specialisten helpen u graag!

Ga naar de bovenkant