WooCommerce is een mega eCommerce-platform. Het is een aanpasbaar open-source platform dat is gebouwd op WordPress. Met WooCommerce verkopen retailers online hun producten. In 2021 gebruikten 93.7% van de retailers op WordPress WooCommerce om hun producten te verkopen. In totaal gebruiken ruim 4.4 miljoen websites WooCommerce (BuiltWith, 2021).
De voornaamste reden dat veel website en webshop eigenaren gebruik maken van WooCommerce. Is de hoge effectiviteit die het platform biedt. WooCommerce is de meest effectieve methode om een succesvolle online shop op te zetten in WordPress. En ook effectiever dan veel platformen buiten WordPress. In dit blog lees je wat het platform zo speciaal maakt.
WooCommerce in het kort
WooCommerce is een plugin die je kunt installeren op WordPress. Wereldwijd is de plugin miljoenen keren gedownload. Door de populariteit van de plugin gaat deze meestal goed samen met verschillende thema’s op WordPress. Daarnaast kunnen er veel Plugins en addons worden toegevoegd om het webshop systeem nog uitgebreider te maken.
Oorspronkelijk werd het systeem bedacht door drie liefhebbers van WordPress. Het bedrijf deed zijn entree in 2008 als WooThemes. In 2015 werd het bedrijf overgenomen door Automattic(het bedrijf achter WordPress), waarna het bedrijf werd omgetoverd tot WooCommerce. Na deze rebranding was de focus van WooCommerce volledig op eCommerce.
Voordelen van WooCommerce
De hele shop die je binnen WooCommerce bouwt, kun je naar je eigen wensen inrichten. Eigenlijk is bijna alles mogelijk. Bovendien zijn een groot deel van de mogelijkheden gebouwd door andere mensen. Hier kun je ook gebruik van maken als je minder ervaring hebt of minder tijd om nieuwe creaties te maken. Daarnaast biedt WooCommerce nog een heel aantal andere voordelen. We vertellen je er graag meer over.
Dynamische prijzen
Als je eigenaar bent van een webshop of van een winkel, dan ben je altijd op zoek naar manieren om meer omzet te generen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je prijzen dynamisch te maken.
Deze prijzen kun je instellen op basis van verschillende variabelen. Bijvoorbeeld op basis van het aantal producten, producten in de winkelwagen, etc. Er zijn verschillende plugins waarmee je dit kunt doen. Hieronder staan twee premium plugins, maar er zijn ook verschillende gratis plugins waarmee je het kunt doen. Zoals de plugin van Acowebs.
Plugin | Prijs |
Dynamic Pricing | $129 per jaar |
YITH WooCommerce Dynamic Pricing and Discounts | €129,99 per jaar |
WooCommerce is open-source
WooCommerce is een open-source platform. Dat wil zeggen dat iedereen de broncode kan inzien, aanpassen en verbeteren. Door dit openbaar te maken, kunnen softwareontwikkelaars heel eenvoudig verbeteringen doorvoeren. Als er veel mensen bij kunnen met veel ervaring dan ontwikkelt een open-source systeem zich ook heel hard.
Als gebruiker pluk je hier de vruchten van. Want al die ontwikkelaars zorgen er constant voor dat de software beter wordt, de mogelijkheden groter en dingen als bugs direct verholpen worden.
Makkelijk te gebruiken
Mede doordat WooCommerce open-source is ligt het gebruiksgemak van de plugin heel hoog. Softwareontwikkelaars vinden gebruiksgemak heel belangrijk en dat zie je ook terug. Door overzicht en gemak leer je ook snel te werken met de plugin.
Naast gebruiksgemak zijn er online heel veel bronnen om te raadplegen als je ergens vastloopt. Zo sta je er nooit alleen voor als WooCommerce gebruikt.
Woocommerce-marktplaats
Als je WooCommerce op je website hebt ingesteld dan kun je eenvoudig nieuwe extensies toevoegen aan de plugin. Alle plugins kun je vinden in de WooCommerce-marktplaats. Er zijn een heleboel betaalde, maar ook veel gratis extensies voor WooCommerce.
Er worden in totaal 770 officiële WooCommerce extensies aangeboden. Die kun je vinden op de website van WooCommerce.
Woocommerce Betaalmethoden
Zodra je begint met online verkopen is het belangrijk om ook stil te staan bij de betaalmethoden die je aanbiedt. Het is daarbij cruciaal dat betalen veilig is en goed te koppelen is aan je website. Ook daar hebben ze aan gedacht! Met de WooCommerce plugin Pay, kun je gebruiken maken van o.a. iDEAL, PayPal, AfterPay, Klarna en nog veel meer betrouwbare betaalopties.
Vriendelijk voor zoekmachines
Ook met het oog op SEO is Woo een goede optie. WordPress en WooCommerce maken het samen mogelijk goed rekening te houden met zoekmachines. Met de juiste plugins wordt je webshop hoger gerankt in Google en wordt je organisch ook beter gevonden.
Een van de plugins die je hier goed bij kan helpen is Yoast. Met deze plugin zorg je ervoor dat je wordt gevonden op de juiste zoekwoorden, ook geeft Yoast verbeteringen aan en helpt de plugin bij het maken van meta beschrijvingen.
Andere manieren om meer bezoekers op je webshop te krijgen zijn: SEA, Social media ads en organisch via social media.
Beginnen met WooCommerce
Wil je beginnen met het bouwen van je webshop in WooCommerce? Of wil je dit liever uitbesteden? Bij Velocity helpen we je graag. Onze specialisten helpen graag.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor alle mogelijkheden.