• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Per Februari 2025 gaan we verhuizen! Op zoek naar een nieuwe kantoorruimte in Veenendaal? Neem contact op voor meer info!

Content planning - camera en agenda

Wat is een goede content planning?

Wat is een content planning en hoe maak je deze goed?

Content planning is het proces van beslissen wat je online gaat publiceren en wanneer. De belangrijkste rol ervan is het prioriteren van de content op basis van een marketing- en contentstrategie.

Als je regelmatig content maakt (wat je waarschijnlijk zou moeten doen), heb je een goede content planning nodig om de creatie te prioriteren op basis van wat op een bepaald moment het meest zinvol is voor je bedrijf. Dat komt doordat de middelen, die nodig zijn om de ideeën te realiseren, meestal veel groter zijn dan de middelen die je hebt.

Content planning maken in 4 eenvoudige stappen

Voor het maken van een content planning doorloop je een aantal stappen. Hoe maak je een content planning in 4 eenvoudige stappen? We licht deze stappen toe. Ook geven we je input waar je op moet letten als je een online content planning gaat maken.

1. Plan voor elk distributiekanaal een afzonderlijke content planning

Wil je een content planning maken voor je sociale media accounts, nieuwsbrief, YouTube kanaal of je eigen website? Voor ieder distributiekanaal is het aan te raden een aparte content planning te maken. Dit komt doordat ieder kanaal een eigen doelstelling heeft en er veel manieren zijn om die te bereiken. Een content planning Instagram ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een contentplanning voor de blogs op je website.

Voor een content planning op social media kun je alle kanalen bij elkaar plannen, van Instagram tot LinkedIn en Facebook. Deze contentplanning is namelijk niet heel ingewikkeld. En kun je eenvoudig een paar dagen van te voren plannen met behulp van content planning tools.

In het algemeen geldt dat hoe meer middelen je investeert in het maken van de content, des te meer je moet investeren voor de inspanningen om die inhoud goed te plannen. Dit levert natuurlijk het meeste op voor lange artikelen, blog berichten, landingspagina’s en video’s.

Om het overzicht te behouden zijn content planning tools een handig hulpmiddel. Als je net start met een content planning maken, dan kun je er ook voor kiezen om een content planning Excel lijst bij te houden. Je kunt altijd later overstappen op handige content planning tools, zoals Trello, ContentCal of CoSchedule.

2. Maak een lijst met onderwerpen voor de contentplanning

Het hebben van een flinke lijst met onderwerpen, die je ooit wilt behandelen, is essentieel voor een goede contentplanning. Hoe kun je anders prioriteiten stellen in wat het beste is om op een bepaald moment aan te werken? De lijst met onderwerpen zorgt er bovendien voor dat je waardevolle content niet over het hoofd ziet.

Hier komt dan ook een goed zoekwoorden onderzoek om de hoek kijken. Dit is het proces van het begrijpen van de taal die je doelgroep gebruikt bij het zoeken naar je producten, diensten en inhoud. Vervolgens worden de beste trefwoord mogelijkheden voor je website geanalyseerd, vergeleken en geprioriteerd.

Een keyword onderzoek is de beste methode om erachter te komen welke onderwerpen populair zijn bij je publiek. Het stelt je ook in staat om de lijst later te prioriteren op basis van verstrekte statistieken, zoals hoog/laag zoekvolume, hoog/laag verkeer en moeilijkheidsgraad van het zoekwoord. Handige content planning tools hiervoor zijn SemRush, Ahrefs of Moz.

3. Prioriteer de lijst met zoekwoorden

Het belangrijkste onderdeel van een content planning is het stellen van de prioriteiten. Tenzij je in een nichemarkt zit, heb je waarschijnlijk een duizendtal ideeën voor de content die je wilt publiceren. In het algemeen zijn de beste onderwerpen, oftewel de zoekwoorden, om je op te richten degene met:

  • veel verkeer
  • een hoog zakelijk potentieel
  • en een lage moeilijkheidsgraad.

In werkelijkheid zul je deze mogelijkheden bijna nooit vinden, dus je moet daar compromissen op sluiten. De gemakkelijkste concessies worden gesloten op de moeilijkheidsgraad van de zoekwoorden. Hoe eerder je onderwerpen met een hoge moeilijkheidsgraad aanpakt, hoe meer tijd je hebt om de links te verzamelen die je organisch nodig hebt.

De zogenoemde long-tail keywords hebben een lager zoekvolume, zijn makkelijker om op te scoren, maar het verkeer is dan ook lager. Echter, met gerichte long-tail zoekwoorden is de kans groter dat iemand overgaat op een aankoop of actie op je website. Een goede mix van makkelijke en moeilijke zoekwoorden is een goede start voor de prioritering van de content planning.

4. Contentkalender maken

Je hebt de onderwerpen met de keywords gekozen. Het is nu tijd om deze in de contentkalender te zetten. Dit is een systeem dat publicaties organiseert, beheert en plant om je een overzicht te geven van alles wat in een bepaald tijdsbestek gepubliceerd wordt.

We raden je aan de inhoud van de contentkalender één tot drie maanden vooruit te plannen. Als je net start met het gebruik van een contentplanning, maak je dan niet te druk als je een aanvankelijke deadline van de contentkalender niet haalt. Het kost namelijk tijd om te wennen aan de inschatting van de productie van de content op basis van je middelen. Denk hierbij aan schrijvers, SEO keyword onderzoek, blogs invoeren op de website en social media posts maken.

Als tip geven je mee dat kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit meestal de juiste beslissing is. Dus overhaast het niet ten koste van alles. Het maken van goede content kost namelijk veel tijd, dus pas je planning daarop aan.

Tot slot over goede content planning maken

Een goede content planning maken is niet moeilijk. In het begin kost het je wellicht wat meer tijd en aandacht. Naarmate je meer werkt met een contentkalender, word je er ook handiger in. En je zult zien dat ook je prioriteiten evolueren. Je voegt bijvoorbeeld meer zoekwoorden en onderwerpen toe aan de lijst. Bedenk dat een content planning altijd in beweging is, het is namelijk niet “one and done”.

De voordelen van het werken met een goede content planning is dat het je helpt je zakelijke doelen te bereiken. Het geeft je iets om mee te meten, bespaart tijd en het werkt efficiënt. Bovendien geeft het rust; een contentkalender die gevuld is vol met ideeën en content geeft gewoonweg een goed gevoel.

Ga naar de bovenkant