Betekenis van: QR-code

« Terug naar Marketing Begrippen

Qr-codes zijn tweedimensionale streepjescodes. Deze code is opgebouwd uit kleine zwarte en witte vierkantjes en is ontwikkeld door Denso Wave (een onderdeel van het Japanse bedrijf Denso). De QR-code werd in 1994 voor het eerst gemaakt. De code bestaat uit blokjes die digitaal opgeslagen informatie bevatten. De betekenis van QR is ‘Quick Response’.

Het verschil tussen een QR-code en een barcode is dat bij een QR code de data in twee richtingen gecodeerd kan worden. Toen de QR-code ontwikkeld werd kwam de code alleen voor in de auto industrie. Het was een oplossing waarmee componenten voor een auto beter te identificeren waren. Tegenwoordig wordt de QR-code voor veel meer einddoelen gebruikt. Zo zijn er nu QR-codes met logo’s voor bedrijven, kun je er informatie mee overdragen op producten en is het een handige tool in de marketing wereld om reclame te maken. Ook zagen we de populariteit van de QR-code toenemen in de horeca branche. Zelfs banken doen mee aan de trend door betalingen aan te bieden door middel van een QR-code.

Hoe werkt een QR-code

De patronen die bestaan uit zwarte en witte blokjes staan voor binaire codes. Deze codes kunnen worden onthuld om de digitale gegevens te onthullen. Met een QR lezer kun je de codes identificeren. Deze lezer identificeert de code op basis van de drie grote vierkanten. Vervolgens wordt de QR-code geanalyseerd door het geheel in een raster te plaatsen. Er zijn echter wel verschillende soorten QR-codes, namelijk: de originele QR, de Aztec-code, de MaxiCode, de PDF417 en de Semaco.

Voordelen van QR-codes

  • QR-codes zijn gebruiksvriendelijk. Je kunt met bijna elk apparaat een QR-code scannen.
  • QR-codes zijn toegankelijk en actueel.
  • QR-codes kunnen heel klein gebruikt worden. De minimale afname is 1.5 x 1.5 cm.
  • QR-codes zijn open source. Dus iedereen kan zijn eigen QR-codes maken.
  • QR-codes zijn heel makkelijk om uit te printen en kunnen in feite in elke kleur worden geprint. Waaronder zwart wit.

Ook interessant

Wat is een Plug-in?

Wat is Payload?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist