Betekenis van: Omzet

« Terug naar Marketing Begrippen

De omzet is de hoeveelheid geld die een bedrijf in een bepaalde periode verdient. Het wordt berekend door de totale verkoopopbrengst te nemen en te delen door het aantal dagen in het jaar. Als een bedrijf bijvoorbeeld gedurende een jaar voor € 1 miljoen aan producten heeft verkocht, dan is de jaaromzet € 1 miljoen gedeeld door 365 = € 2739 per dag.

De eerste stap om te bepalen of jouw bedrijfsmodel winstgevend is, is het berekenen van je omzet. Dit omvat alle inkomsten die in jouw bedrijf binnenkomen, minus eventuele kosten.

Bereken de kosten per verkoop

Je kunt jouw gemiddelde omzet per klant (ARPU) berekenen door je maandelijkse verkopen te delen door het aantal klanten dat je in die periode had. Om jouw ARPU te vinden, deel je jouw totale maandelijkse verkopen door het aantal maanden dat je open was.

De formule voor het berekenen van de ARPU is eenvoudig genoeg, maar er zijn enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden voordat je aan de slag gaat. Als je bijvoorbeeld producten online verkoopt, wil je mogelijk verzendkosten meenemen in jouw berekeningen. Als je een fysieke winkel exploiteert, moet je rekening houden met de kosten van huur en nutsvoorzieningen. En als je een dienstverlenend bedrijf hebt, zoals een hoveniersbedrijf, wil je rekening houden met de loonkosten.

Business model

De hoeveelheid omzet die je met een bedrijf kunt maken is sterk afhankelijk van je business model. Een businessmodel is hoe een bedrijf geld verdient. Het omvat zaken als prijsstrategieën, marketing plannen, distributiekanalen, enz. Een goed bedrijfsmodel is er een waarmee je kunt groeien zonder al te veel geld uit te geven. Het helpt ook als je de kosten laag kunt houden en toch voldoende winst kunt maken om de kosten te dekken.

Omzet is een belangrijk onderdeel van je bedrijf. Zorg er dus voor dat je goed weet wat jouw business model je oplevert. Zo voorkom je veel problemen in de toekomst. Bovendien kun je met een sterke fundering ook sneller schakelen en harder groeien.

Ook interessant

Wat is Omzetbelasting?

Wat is Pay per view?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist