Betekenis van: Dataverkeer

« Terug naar Marketing Begrippen

Dataverkeer is de hoeveelheid data (in bytes) die wordt verzonden in een specifieke periode via een bepaald netwerk. Dit is in de meeste gevallen een website. Door deze data te beheren kunnen data aanbieders zorgen dat gebruikers gevraagde informatie snel kunnen downloaden en/of uploaden. De grootte van een website is hierin ook bepalend. Een website met veel afbeeldingen en video’s zal meer dataverkeer genereren.

Wat is dataverkeer?

Een website genereert een bepaalde hoeveelheid data. Deze hoeveelheid verschilt van het de bezoekers die informatie opvragen. Kortom: Een website met super veel data maar die niet wordt opgevraagd genereert bijna geen dataverkeer. Echter, kan één enkel bestand die mega vaak wordt opgevraagd wel leiden tot enorm veel dataverkeer. Denk hierbij aan viraal gaande content. 1 post geeft bijzonder veel informatie over de kijkers van de content. Dit creëert veel dataverkeer. Dataverkeer binnen een website wordt veelal geregeld bij een website host. Bij het aanschaffen van een abonnement kies je vaak de hoeveelheid data traffic die ter beschikking is.

Dataverkeer opslag en gebruik

Grote databases onderscheiden data die vaak wordt opgevraagd en data die alleen maar wordt opgeslagen. Een voorbeeld van een veel opgevraagde databron is een YouTube video die door meerdere personen tegelijk wordt bekeken. Dit betekent dus dat er veel data traffixcwordt opgevraagd. Veel data traffic kan veel druk meebrengen op een server. Zodoende wordt er via meerdere service gewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen. Door data traffic te analyseren kunnen databases inschatten welke capaciteit er nodig is voor de opgevraagde data.

Data traffic in online platformen

Er zijn steeds meer web services die veel data traffic genereren. Dit komt mede door de steeds sneller wordende internet verbindingen. Al dit data traffic vraagt veel van de systemen. Zodoende wordt er gewerkt met een cache van elke website. Door gegevens te cachen op een lokale RAM wordt de belasting van de netwerkserver kleiner. Dit is alleen interessant voor data die vaker wordt opgeroepen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist