Betekenis van: CPA

« Terug naar Marketing Begrippen

CPA staat voor Cost per Aquisition of Cost per Action. Er wordt zodoende pas betaald voor een advertentie wanneer er een actie wordt gedaan. Het is een manier om de kosten van online advertenties te bepalen op basis van een gemaakte actie die er is gedaan door een website bezoeker. Zo kan deze actie het kopen van een product zijn, het versturen van een contactformulier, het downloaden van een brochure of het klikken op een telefoon nummer. De term Cost per Action komt erg vaak voor binnen affiliate marketing, maar ook bij veel andere soorten online marketing.

Waardebepaling van CPA

De waarde die wordt gehangen aan een bepaalde actie wordt bepaald door meerdere factoren. Zo is het behaalde resultaat van een actie een zeer belangrijke factor. Is dit bijvoorbeeld een verkoop, dan is de waarde gelijk aan de verkoopwaarde van het product. Is dit een telefoon nummer klik? Dan hangt hier per bedrijf een andere waarde aan vast. Het is zaak te bepalen hoeveel een actie waard is voor een bedrijf. Dit wordt bij een CPA gedaan op basis van een heel aantal criteria waar de actie mee wordt gemeten.

Een actie binnen de CPA is bijna altijd een conversie dus. Zo kunnen we ook spreken van een Cost per Lead (CPL) of een Cost per Sale (CPS). Bij Cost per Action betaalt een adverteerder voor de opbrengsten van een bepaalde campagne.

Waar gaat CPA mee samen?

CPA gaat vaak samen met een aantal andere termen. Zo wordt er binnen een campagne ook veel gekeken naar de CPC (cost per click), CPM (cost per mile) en CPV (cost per view). Al deze gegevens zijn graadmeters voor het succes van een campagne.

CPA pas je toe wanneer je met een advertentie direct een conversie wil genereren. Het adverteren met CPA is voordelig bij de meetbaarheid van de succesvolle zoekwoorden.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist