Betekenis van: Aftersales

« Terug naar Marketing Begrippen

Aftersales zijn acties die een verkoper uitvoert na een aankoop of transactie. Voor goed klantenservice is dit belangrijk.

Wat is aftersales?

Het contact en de acties voor een aankoop is zeer belangrijk. Maar de verkoper wil natuurlijk de klant behouden. Dat kan je doen door extra service te bieden. Deze service heeft dan te maken met de eerdere aankoop. Het is vaak een advies voor de klant. Belangrijke aftersales acties:

  • Informatievoorziening
  • Technische hulpverlening
  • Instructie
  • Advies over de aankoop of toekomstige aankoop

Cross/ upsell aftersales

Na een aankoop wordt de potentiële klant een bestaande klant. Dus zij vonden de producten en diensten aantrekkelijk. Dus hebben zij een aankoop verricht. Nu weet je dat mate van interesse hoog is. Vervolgens kan een cross/ upsell aanbieden.

  • Cross-selling

Cross-selling is een verkooptechniek waarbij een klant wordt overgehaald om een extra product of dienst af te nemen. Dit is dan een goede toevoeging aan het product. Bijvoorbeeld visvoer aanbieden met een vishengel.

  • Upselling

Upselling is een techniek om meer te verkopen aan bestaande klanten. Hierbij bied je een duurdere of verbeterede uitvoering.

Slechte service

Je wilt klant niet zomaar zo leeg laten staan na een aankoop. Want zij hebben een stuk van hun geld uit gegeven aan het bedrijf. Dus aftersales service aanbieden is ook belangrijk. Want de kans is groter dat de bestaande klant niet terugkeert. Ook is er de risico op negatieve uitingen via diverse kanalen.

Vaak voorkomende after sales scenario

Er kunnen producten geleverd worden, die negatief uitvallen. Dus is het belangrijk om samen met de klant een oplossing te vinden. Vaak is dat dan garantie. Soms is er dan toch een retour. Maar ook dit moet met goede service gebeuren.

Een product dat wel goed uitvalt. Heeft veel voordelen. Zo laat je een positieve ervaring achter. Waar je op in kan spelen. Voor al deze acties kan je een aftersales manager inschakelen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist