• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Per Februari 2025 gaan we verhuizen! Op zoek naar een nieuwe kantoorruimte in Veenendaal? Neem contact op voor meer info!

  • Home
  • SEO
  • Hoe maak je een sterke 404 pagina?
404-pagina netflix

Hoe maak je een sterke 404 pagina?

404 – Page not Found. We zijn ze allemaal wel eens tegengekomen. Enorm frusterend. Maar wat is zo’n pagina nou eigenlijk? En hoe kun je creatief omgaan met oplossingen? In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het maken van een sterke 404 pagina!

Wat is een 404 pagina

Een 404 pagina is een Hypertext Transfer Protocol (HTTP-) statuscode die aangeeft dat een pagina niet bestaat of niet gevonden kan worden. Dit kan komen doordat de URL foutief is of de link is verouderd. Het niet direct vinden van een pagina kan voor gebruikers zeer frusterend zijn. Goede 404 pagina’s laten de bezoeker weten dat de pagina niet meer bestaat en begeleidt de bezoeker naar een ander deel van de website. 404 pagina’s hebben daarnaast ook een negatief effect op je positie in zoekmachines.  Daarom moeten we voorkomen dat gebruikers een 404 pagina tegenkomen. Maar wat is een error 404 nou eigenlijk. Dit is de melding die je krijgt wanneer de webbrowser wel verbinding kan maken met de servers. Maar dat de pagina niet bereikt kan worden.

Waarom krijg ik een 404 pagina?

De meest voorkomende reden is een verkeerde doorverwijzing van een oude URL naar de nieuwe. Dat gebeurt waarschijnlijk omdat de redirect verkeerd is ingesteld. Een oorzaak zou ook een typ fout van de gebruiker kunnen zijn. Dat is helaas niet te voorkomen. Andere problemen die voorkomen bij een 404 foutmelding; broken link, verkorte link, content die is verplaatst of verwijderd.

Hoe kun je een 404 pagina voorkomen?

Maar hoe kun je een deze pagina’s voorkomen? Afhankelijk van je programma worden deze pagina’s duidelijk in beeld gebracht. Of je zou gebruik kunnen maken van betaalde tools als Ahrens of Screaming Frog. Deze tools houden je op de hoogte van mogelijke 404 pagina’s op je website. Wanneer je een 404 pagina hebt, kijk eerst of de redirect goed staat. Dit komt vaak voor als je oude URL’s hebt aangepast. Maar vergeten bent de doorverwijzing goed te zetten.

Voorbeelden van 404-pagina’s

404 pagina van mailchimp
Mailchimp
Image 20 03 2023 at 11.21
BMW
404-pagina van bol.com
bol.com
404-pagina van Google
google
Image 20 03 2023 at 11.19
MediaMarkt
404-pagina netflix
Netflix

Wat ziet een zoekmachine?

Wanneer een zoekmachine een 404 pagina tegenkomt, betekent het dat deze pagina niet bestaat. Naast dat het de ervaring van je gebruiker negatief beïnvloedt, straffen zoekmachines je. De kans is bij 404 pagina’s namelijk groot dat de gebruiker direct weer terug gaat naar de zoekmachine. Dit zorgt voor een direct bounce. Het bounce percentage is voor zoekmachines vaak een belangrijke SEO metriek.

Zoekmachines sturen gebruikers het liefst naar een pagina waar zij een antwoord kunnen vinden op hun zoekvraag. Een bounce kan een signaal zijn dat een pagina geen antwoord heeft. Zeker in het geval van Google. Google hecht steeds meer waarde aan de user experience. Een hoog bounce percentage heeft daardoor een negatieve impact.

Hoe hou je rekening met SEO?

Om gebruikers te helpen bij een 404 pagina toveren sommige bedrijven hun pagina’s tot ware kunstwerken. Maar hoe kun jij een aandacht geven aan je pagina om de gebruiker op je site te houden:

  • Een zoekfunctie
  • Een link naar de home pagina
  • Kop met meest bezochte pagina’s
  • Wees creatief

Om gebruikers te helpen de juiste pagina te vinden adviseren wij om allereerst een link te hebben naar de homepagina. Zo hoeft de gebruiker niet te retourneren naar de zoekmachine en kan hij of zij verder zoeken. Om hen zoeken aan te moedigen adviseren wij een zoekfunctie toe te voegen tot je 404 pagina. Zo kan je gebruiker, wanneer de content op je website staat, de pagina gemakkelijk vinden. Hebben je gebruikers meer hulp nodig bij het vinden van de juiste pagina? Kies voor een contact veld! Zo weten je gebruikers dat je ze kan ondersteunen indien nodig.

Een kop met de meest bezochte pagina’s werkt ook goed. Zo wordt de gebruiker uitgenodigd door te klikken naar andere interessante pagina’s. Ook kun je erg creatief zijn met de tekst die de melding geeft of visuele ondersteuning. Vele bedrijven proberen een eigen draai te geven aan hun pagina’s

Tevreden bezoekers

Met deze tips blijft je gebruiker tevreden en zal het bounce percentage gereduceerd worden. Wil je meer weten over wat je kan doen om een sterke 404 pagina te ontwerpen? Of hulp nodig bij het ontwerp van de pagina. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ga naar de bovenkant