Waarom employer branding belangrijk is
Bij de term ‘branding’ denken we waarschijnlijk allemaal meer aan de marketingkant. Zaken als bedrijfslogo, merkboodschap en hoe een bedrijf door consumenten wordt gezien. Hoewel die meestal de nadruk leggen op het opbouwen van naamsbekendheid, verwaarlozen we vaak of bespreken we niet de waarde van employer branding.
De manier waarop bedrijven kandidaten werven voor openstaande vacatures en hoe ze werknemers behouden is veranderd. Voor een groot deel dankzij de technologische vooruitgang, sociale media en carrière beoordelingssites die het voor sollicitanten gemakkelijker maken om informatie te vinden.
Maar zonder een sterk employer branding, oftewel een werkgeversmerk, loopt je bedrijf topkandidaten mis, kan het geld verliezen en heeft het invloed op andere bedrijfsonderdelen. We leggen uit waarom employer branding belangrijk is en hoe je een succesvolle strategie en campagne opzet.
Wat is employer branding
Employer branding is eenvoudigweg de reputatie van een bedrijf als werkgever en de waarde die het biedt aan zijn werknemers. Positieve employer branding helpt bij het aantrekken en vasthouden van de beste werknemers, die cruciaal zijn voor het succes en de groei van het bedrijf.
Vaak richten bedrijven zich op het consumentenmerk; hoe je bedrijf wordt waargenomen door klanten en prospects. Toch moet evenveel aandacht worden besteed aan het werkgeversmerk.
Een belangrijke reden waarom employer branding zo belangrijk is, is dat het de zakelijke identiteit van je bedrijf is. Het is wat een bedrijf tot een goede werkgever maakt en opvalt bij kandidaten die op zoek zijn naar een baan.
Bovendien helpt het recruiters ook bij het aantrekken en verbeteren van de talentenpool van sollicitanten. Door niet aan employer branding te werken, kan dit de wervingsinspanningen snel saboteren en het moeilijker maken om het beste talent aan te trekken en te contracteren.
Wie zijn betrokken bij een employer branding campagne?
Dit is een gegeven, want HR & Recruitment is nauw betrokken bij het vinden van kandidaten, het aannemen van personeel, de betrokkenheid van werknemers en het behoud van personeel. In het algemeen hebben HR-medewerkers en recruiters dagelijkse interactie met werknemers en kandidaten. Ze zijn dan ook het ‘gezicht’ van de employer branding campagne.
De drukbezette CEO
Hoe druk de CEO het ook mag hebben, hij of zij is onmisbaar om ervoor te zorgen dat de bedrijfscultuur en het werkgeversmerk succesvol zijn. Talentacquisitie is in de loop der jaren verschoven en omdat het meer strategisch kan zijn, moet een algemeen directeur bij de employer branding campagne betrokken zijn.
Marketingteam
De algehele employer branding heeft enige hulp nodig van het marketingteam. Ze zijn waardevol bij het aanleveren van middelen voor de werving- en selectie campagnes. Als ook bij het verspreiden van de interne cultuur boodschap. Meestal wordt dit proces ‘recruitment marketing’ genoemd.
Merk Ambassadeurs
Merkambassadeurs zijn loyale werknemers die bedrijfscontent delen en al positief over je merk en organisatie spreken. Wanneer je net start met je employer branding, hoef je hier niet onmiddellijk mee aan de slag. Maar het is wel een prachtige manier om positieve boodschappen te versterken. Als ook de reputatie en werkcultuur van je bedrijf te verbeteren om meer toptalent aan te trekken.
Hoe stel je een employer branding strategie op?
Als je wilt dat je werkgeversmerk slaagt, om vervolgens de beste mogelijke kandidaten aan te trekken, moet je een employer branding strategie ontwikkelen. We geven je een drietal employer branding voorbeeld strategieën om te overwegen.
1. Content creëren voor kandidaten
Net zoals er voor consumenten marketing content is, heb je ook content nodig om de aandacht van sollicitanten te trekken. Denk hierbij aan:
- Blogberichten over bedrijfsevenementen, werkcultuur, sollicitatieproces en de voordelen van werken bij je bedrijf.
- Sociale media berichten over de interne werkcultuur en hoogtepunten van werknemers. Deze posts kunnen bestaan uit foto’s, video’s, blogposts of werknemers die vacatures op sociale media delen.
- Video Testimonials van werknemers en zelfs ex-werknemers die een positieve en spannende ervaring hadden
Dit zijn allemaal prachtige middelen om te combineren met de marketing content van je bedrijf en zijn bovendien eenvoudig te raadplegen door potentiële sollicitanten. Deze employer branding strategie dient ook als educatief middel, dat toptalenten door een ‘aanwervings trechter’ helpt bewegen met als uiteindelijk doel dat ze daadwerkelijk solliciteren op de baan.
2. Stimuleer opleiding en groei van werknemers
Een manier om werknemers te behouden en nieuw talent aan te trekken, is het aanbieden van mogelijkheden om te leren en te groeien binnen hun loopbaan. Dit kunnen trainingen zijn om huidige werknemers nieuwe vaardigheden aan te leren of mogelijkheden om binnen het bedrijf te groeien. Als je laat zien dat je bereid bent te investeren in je team en nieuwe werknemers, zorg je ervoor dat je personeel toegewijd is aan het werk en dat getalenteerde kandidaten solliciteren.
3. Wees actief op online platformen
Sociale media en online platformen helpen recruiters om de beste kandidaten voor een bepaalde functie te vinden. LinkedIn is bijvoorbeeld een goed platform voor het vinden van de juiste professionals en maakt het gemakkelijk om te zien of iemand bij je organisatie past. Maar mensen praten ook over bedrijven en delen inhoud. Anderen vertrouwen op aanbevelingen van vrienden, familie en collega’s boven managers die hetzelfde zeggen. Een goede manier om werving via sociale media te stimuleren en je employer branding op te bouwen, is om werknemers in te zetten als ambassadeurs van je merk.
Laatste gedachten over employer branding
Als het gaat om employer branding, is het essentieel dat je als bedrijf hier tijd voor vrij maakt. Begrijp waarom employer branding belangrijk is en hoe een strategie je bedrijf op de lange termijn ten goede komt.
Zoals alles is het een teaminspanning. Hoewel personeelszaken en recruitment de belangrijkste spelers zijn, is het betrekken van je CEO en marketingteam cruciaal voor een algeheel succes.
Natuurlijk kun je met employer branding niet alles in de hand houden. Maar je kunt wel een begin maken met het vormgeven van het verhaal en ervoor zorgen dat mensen een positief beeld hebben van de identiteit van je bedrijf. Dat is niet alleen goed voor het behoud van werknemers en voor getalenteerde sollicitanten, maar het kan ook andere aspecten van je bedrijf positief beïnvloeden.
Zonder een sterk employer branding loop je als bedrijf topkandidaten mis en kun je mogelijk ook geld verliezen, wat beide gevolgen heeft voor andere onderdelen van de organisatie. Laat ons een weldoordacht employer branding strategie opstellen en doe er vervolgens je voordeel mee!