Klanten onbewust en op een dieper niveau beïnvloeden met specifiek gegenereerde marketing uitingen? Wij vertellen je de basis van Neuromarketing en de mogelijkheden.
Wat is neuromarketing?
Neuromarketing is een relatief nieuw vakgebied. Binnen dit vakgebied worden medische en psychologische technieken en inzichten uit de neurowetenschap toegepast in marketing. Het doel van neuromarketing is het beter begrijpen van de klant en zijn reactie op marketingstimuli, door de processen in de hersenen direct te meten. Deze metingen worden vervolgens in de theorievorming en stimuli-ontwikkeling betrokken.
Het woord, neuromarketing, komt voort uit de combinatie van twee woorden, neuro en marketing. Een neuro is een zenuwcel in jouw hersenen. In onze hersenen zitten miljarden van deze zenuwcellen. Deze liggen netje in rijen naast elkaar met enige ruimte tussen de cellen. Door de ruimte tussen deze cellen is het voor de zenuwen mogelijk om door middel van chemische stofjes (neurotransmitters) met elkaar te communiceren. De neurotransmitters worden uit gewisseld wanneer ze elektrisch worden geactiveerd. Deze elektrische prikkel komt voort uit je zintuigen.
Kortom, neuromarketing is een specialisatie waarbij men onderzoekt en toepast welke commerciële prikkels nodig zijn om je zintuigen te activeren. Zo wordt er gekeken met welke combinatie en/of moment jouw brein (onbewuste) genotsbanen activeert. Hierdoor wordt jouw voorkeur voor deze producten, diensten en/of personen onbewust vastgelegd.
Onbewust beslissingen nemen
Iedere dag maken wij zo tussen de 800 – 10.000 keuzes. Daarnaast krijgen wij ook veel informatie binnen die verwerkt moet worden door ons brein. Één van de belangrijkste inzichten vanuit neuromarketing is dat de meeste beslissingen onbewust worden genomen. Maar liefst 95% van al onze beslissingen gebeuren in ons onderbewuste. Slechts 5% van ons gedrag wordt bepaald door ons bewuste beredenerende brein. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman heeft hier een prachtig boek over geschreven: “Thinking, fast and slow”. Zeker een aanrader als je meer wil weten over het onderbewuste en bewuste denken van de mens. Hij vertelt je in dit boek meer over deze twee systemen in ons brein.
Framing
Veel beslissingen in ons dagelijks leven zijn wij ons dus niet van bewust. Door informatie op een bepaalde manier te brengen, kun je de commerciële prikkels activeren en de mens beïnvloeden. Framing is een wel bekend onderdeel van neuromarketing. Dit is het principe van het benadrukken of weglaten van bepaalde aspecten in je content. Zo kun je inspelen op het gevoel en niet op het rationele denkproces. Kijk bijvoorbeeld naar de opmaak van teksten. Vetgedrukte tekst valt meer op en wordt als meer ‘waar’ ervaren, terwijl het bij schuingedrukte tekst juist andersom is. Bij storytelling kun je het verhaal zo framen dat je merk er beter uit komt. Let hierbij wel op dat je dit niet te veel doet. Je content moet wel betrouwbaar, authentiek en geloofwaardig blijven.
Een andere belangrijke vorm van neuromarketing is gedragsbeïnvloeding. Een bekend voorbeeld van gedragsbeïnvloeding zijn de 7 principes van Dr. Robert B. Cialdini. Hij schreef het boek “Influence: The Psychology of Persuasion”. De theorieën die Cialdini in dit boek benoemd worden nog dagelijks gebruik door verkopers wereldwijd.
Neuromarketing in de praktijk
Het ‘proefwerk effect’
Er zijn tal van voorbeelden en effecten voor de toepassing van neuromarketing. Een effect dat kan optreden bij klanten is bijvoorbeeld het ‘proefwerk effect’. Dit is een effect dat optreed wanneer een gebruiker een veld vergat in te vullen in bijvoorbeeld het check-out formulier. Gebruikers kregen een rode foutmelding. Unravel Research, heeft hier onderzoek naar gedaan. Bij het analyseren van het brein, kwamen zij erachter dat gebruikers een emotionele dip in hun brein kregen. Deze hypothese vormden zij: “Zouden mensen de rode kleur in de foutmelding associeren met een onherstelbare fout? Net zoals in een proefwerk, waar met een rode pen je fout werd gemarkeerd?”
Vervolgens hebben zij met behulp van een A/B-test dit getoetst. De website bezoekers werden opgedeeld in twee groepen, groep A en groep B. Groep A kreeg de rode foutmeldingen te zien en groep B de oranje foutmeldingen. De resultaten gaven aan dat de groep B tot wel 15% vaker een bestelling plaatste. Dit betekent dat in groep A gebruikers een emotionele blokkade ervaarden, wat resulteerde in 15% minder omzet.
Razendsnel booken via booking.com
Een ander voorbeeld van het gebruik van Neuromarketing is Booking.com. Zij passen veel psychologische principes toe, met als doel: meer verkoop en conversie. Het bedrijf doet zelf geen onderzoek naar welke commerciële prikkels jouw zintuigen activeren, maar passen de bestaande principes toe in hun website en marketing uitingen. Wel onderzoeken zij welke inzichten leiden tot de meeste omzet: conversieoptimalisatie.
De website gebruikt diverse technieken om de klant sneller over te halen tot het doen van een boeking. Je bent vast al bekend met de meldingen “er kijken 5 mensen naar deze
kamer” of “laatste kamers beschikbaar op onze site”. Deze meldingen laten je weten dat de kamers erg gewild zijn en dat er dus schaarste is. Meer mensen willen een kamer dan dat er kamers zijn. Hierbij haalt booking.com je dus over om sneller te beslissen, want anders is de kamer weg. Daarnaast gebruikt de site vele andere technieken zoals Social Proof, kleurenpsychologie en het laten zien van beperkte USP’s.
Meer online verkopen
Wil je meer verkopen met je website door bezoekers lim te beïnvloeden? Neem contact op met een van onze specialisten. Wij helpen je graag! Bel met +31642129985 of stuur een e-mail naar marketing@velocity.com.
Ook interessant