• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Digital marketing blog

Basisprincipes voor Digital Marketing

Digital marketing is een begrip dat je vaak hoort. Daarom is het belangrijk als marketeer dat je alle ins en outs van dit onderwerp kent. Met digital marketing promoot je jouw diensten of producten onder de doelgroep. Hoe je dat precies aanpakt? Dat leggen we uit in dit artikel.

Wat is digital marketing?

Digital marketing heeft alles te maken met het creëren en verspreiden van content via digitale mediakanalen. Van teksten op websites en apps tot promoties via sms of social media. Het is enorm breed. Alle content die je online tegenkomt, is onderdeel van digital marketing.

Marketingmix

Als marketeer is het belangrijk om digital marketing te verwerken in je marketingstrategie. Een duidelijke strategie helpt je om je doelen vast te stellen, je doelgroep te kiezen en uiteindelijk de juiste (digitale) marketing in te zetten om de doelgroep te bereiken. Vervolgens wordt de marketingmix ingezet om de strategie maximaal te benutten. In de marketingmix wordt nagedacht over de volgende zeven basisprincipes:

 

Digital Marketing

1. Product

Zorg ervoor dat jouw product/dienst goed is afgestemd op de behoefte van de doelgroep. Functies zoals ontwerp, garantie, kwaliteit en accessoires zijn belangrijk om aan de verwachtingen te voldoen.

2. Prijs

De prijs van jouw product/dienst is ontzettend belangrijk. Om de prijs te bepalen kun je vooraf onderzoek doen bij je doelgroep om het prijspeil te bepalen. Uiteraard is het belangrijk dat je winst behaalt, dus houd je ook rekening met bijvoorbeeld inflatie en inkoopprijzen. Om de berekening te maken voor je product, bereken je de kosten die je als bedrijf maakt en hier tel je vervolgens de winstmarge bij op. Strooi niet gelijk met kortingen. Dit helpt zeker om klanten aan te trekken, maar verlaagt wel de waarde van het product.

3. Plaats

De meeste aankopen worden online gedaan. Dit is de makkelijkste en snelste manier om een product of dienst aan te schaffen en te vergelijken met andere webshops. Je kunt jouw producten ook verkopen in fysieke winkels of op evenementen. Bedenk of jouw producten lokaal, internationaal of nationaal worden verkocht. Ga je voornamelijk online aan de slag? Houd dan rekening met verzendkosten en bedenk ook hoe je omgaat met de retourprocedure. Verwerk deze voorwaarden ook in de FAQ van je website.

4. Promotie

Dit is de stap waarbij je gaat nadenken over welke (digitale) marketingkanalen je gaat inzetten. Per doelgroep is het weer anders hoe je hen kunt bereiken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van kanalen die je kunt inzetten voor de promotie van je product:

Digital marketing

  • Social media zoals LinkedIn, Facebook, Instagram en TikTok. Is jouw doelgroep voornamelijk B2B? Richt je dan vooral op LinkedIn. Voor jongeren kies je voor Instagram en/of TikTok.
  • Website (bijvoorbeeld artikelen/blogs)
  • E-mail marketing (gebruik bijvoorbeeld Mailchimp om gemakkelijk door middel van templates een e-mail te versturen)
  • Televisie
  • Search (bijvoorbeeld Google)
  • Affiliate marketing

Offline marketing

  • Flyers
  • Billboard langs de weg
  • Evenementen of beurzen
  • Dagbladen

5. Personeel

Welke mensen zijn betrokken bij het product? Alle medewerkers moeten achter het product staan, alle details weten en weten wat hun rol. Denk hierbij aan een marketeer, inkoopmedewerker en supportmedewerker.

6. Processen

Omschrijf de customer journey van de klant. Welke stappen moeten zij nemen om een aankoop te doen? Vul deze stappen in om een duidelijke customer journey te omschrijven. Let op: deze customer journey is voornamelijk uitgewerkt voor een online aankoop van een tastbaar product.

  • Behoefte: Omschrijf hier de kanalen waar potentiële klanten jouw product tegenkomen
  • Oriëntatie: In de oriëntatiefase zoekt de potentiële klant meer informatie over het product die past bij de behoefte. Hij gaat in gesprek met mensen of leest artikelen op websites.
  • Overweging: De potentiële klant bekijkt de kosten, reviews en merknaam. In deze fase wordt het product ook vergelijken met andere aanbieders.
  • Beslissing: Bij het maken van de beslissing komt de potentiële klant op jouw website om vervolgens een bestelling te plaatsen.
  • Levering: De klant ontvangt een bevestigingsmail, een trackingcode en vervolgens het product en pakt het uit.
  • Gebruik: Vanaf dit moment gaat de klant de instructies van het product bekijken en vervolgens gebruiken. De klant evalueert het product en plaatst eventueel een review of praat met anderen over het product.
  • Vertrouwen: Je ontwikkelt een band met je klant. Dit is het allerbelangrijkste. Hierna krijgt de klant acties via mail en overweegt hij om een nieuw product te bestellen. Bekijk of je eventueel kan upsellen (een duurder product verkopen dan dat zij eigenlijk in gedachte hadden.)

7. Fysiek bewijs

Dit heeft betrekking op de omgeving waarin het product/dienst wordt ontwikkeld. Het is belangrijk dat klanten positief zijn over hun aankoop en hierover gaan praten tijdens een borrel of verjaardag. De presentatie van het merk is daarbij essentieel, denk aan de professionaliteit van de website, bedrijfskleding van het personeel en het invullen van de juiste customer journey.

Bij het lanceren van een nieuw product of dienst komt veel kijken. Je moet rekening houden met de kleinste details om uiteindelijk klanten weer terug te laten komen. Bij Velocity Marketing helpen we jou met het invullen van de marketingmix om vervolgens digital marketing op de meest efficiënte manier in te zetten. Bekijk ons aanbod op de website en wij helpen je graag verder!

Ga naar de bovenkant