Ben je op zoek naar manieren om uw Google Ads-campagnes te maximaliseren en meer winstgevende resultaten te genereren? In deze blog lees je onze best practices, zodat je het meest kunt halen uit je Google Ads campagnes. Je ontdekt onder meer:
- Waarom uitsluitingen belangrijk zijn.
- Optimalisatie voor Display & Search campagnes.
- Hoe je een experiment maakt in Google.
- Hoe je Google Optimize inzet in combinatie met Google Ads.
- Wat je kunt bereiken met locatie targeting.
- Hoe je kwaliteitsscores verhoogt.
- En tot slot hoe je de winstgevendheid maximaliseert.
Zoekwoorden & plaatsingen uitsluiten
Een van de gemakkelijkste (en meest over het hoofd geziene) manieren om Google Ads-campagnes te optimaliseren, is door middel van zoekwoord uitsluitingen. Met uitsluitingen bereik je meer gekwalificeerde leads door irrelevant verkeer uit je campagnes te verwijderen.
Als je een campagne maakt, dan begint Google met het testen van plaatsingen, advertenties, zoekwoorden etc. Dit doet Google om in te kunnen schatten hoe mensen reageren en hoe relevant je campagnes zijn. Een deel van dit werk kun je al uit handen nemen door vooraf zoekwoorden en plaatsingen uit te sluiten die niet relevant zijn. Maar zelfs als je dat doet, dan zul je zien, dat er toch nog plekken of termen zijn die niet bij je passen. Door deze zoekwoorden of websites uit te sluiten geef je een signaal aan Google. In feite zeg je ‘dit gaat niet werken’. Op basis van de signalen die je aan Google geeft, train je het algoritme.
Afzonderlijke zoek- en display-advertenties voor optimale prestaties
Google Ads heeft twee hoofdtypen campagnes: Zoeken en Display. Beiden hebben eigen optimalisatietechnieken. Daarom is het belangrijk om ze op te splitsen in verschillende optimalisaties. Als je bijvoorbeeld een zoekcampagne verbetert met zoekwoorden die betrekking hebben op je product of services, kun je biedingen voor die zoekwoorden optimaliseren voor een maximale impact. Dit zorgt ervoor dat de meest relevante advertenties in de zoekresultaten verschijnen wanneer gebruikers hun zoekopdrachten typen.
Daarentegen focus je bij diplay op het optimaliseren van de gebruikte afbeeldingen en tekst om maximale zichtbaarheid, klikken en conversies te garanderen. Het is ook mogelijk om een hybride campagne te maken. Dit raden we echter af. Dit voorkom je door je campagne uit te zetten voor het Search en Display partner netwerk.
Experimenteer en test
Google heeft een hartstikke handige functie om test mee uit te voeren. Experimenten namelijk. Iedereen met een Google Ads account kan hier gewoon gebruik van maken. Je kunt hier snel en simpel alles mee testen in je account. Wil je liever iets op de website testen? Dan raad ik je aan om hier bijvoorbeeld Google Optimize voor te gebruiken.
Google Ads Experiment aanmaken
Een experiment aanmaken is niet moeilijk. Maar je moet maar net weten waar je alles kunt vinden. Als je voor het eerst aan de slag gaat met experimenten. Dan maak je op de volgende manier een experiment aan.
- Ga naar alle campagnes
- Klik in lichtgrijze (middelste) kolom onderaan op experimenten.
- Klik op de grote witte plus in de blauwe cirkel.
- Kies voor ‘aangepast experiment’.
- Kies voor ‘Zoeken’.
- Klik op Doorgaan
- Kies een naam: bijvoorbeeld ‘Experiment landingspagina’.
- Kies een basis campagne (de basis campagne is de bron campagne waarmee je wilt testen).
- Klik op ‘opslaan en doorgaan’.
- Je zit nu in een duplicaat versie van de basis campagne.
- Doe hier de wijzigingen die je wilt testen.
- Daarna klik op ‘schedule’.
- Kies twee statistieken die je wilt verbeteren.
- Stel een experiment budget in, dit is het percentage van het budget wat van de basis campagne kan worden gebruikt voor het experiment.
- Kies een startdatum.
- Geef een duur aan van 25-30 dagen.
- Afhankelijk van de a/b test kies voor synchronisatie aan of uit. Dit wil zeggen:
- Synchronisatie aan: Alle wijzigingen in de basis campagne vinden automatisch plaats in het experiment.
- Synchronisatie uit: Alle wijzigingen in de basis campagne worden niet toegepast in het experiment.
- Klik op ‘Experiment maken’.
Je hebt nu een experiment gemaakt in Google Ads. Deze kun je terugvinden vanaf de startdatum en waar je normaal het campagnetype ziet staan. Daar staat dan een scheikunde glaasje.
Testen met Google Optimize
Google Optimize is een gratis en hele gebruiksvriendelijke tool waarmee je eenvoudig verschillende test uit kunt voeren. Hierdoor kun je jouw conversieratio’s verhogen en datagedreven je website verbeteren. Op basis van je huidige website en nieuwere versies berekent Google Optimize het potentieel van je wijzingen. Dat werkt bijvoorbeeld zo: Je stelt een experiment in waarin je de layout van je website wijzigt en nieuwe call to actions toevoegt. Zodra Google genoeg gegevens verzameld heeft, verteld de tool je hoeveel je Conversieratio omhoog kan gaan als je de wijzigingen doorvoert.
Zo maak je een test aan in Google Optimize
- Stel doelen en experimenten in. Het instellen van de doelen van je experiment is de eerste stap bij het gebruik van Google Optimize. Door doelen te stellen, kun je de resultaten van elke optimalisatie-inspanning volgen en meten. Nadat je doelen hebt bepaald en instructies heeft gemaakt voor gebruikers om experimenten uit te voeren, is het tijd om de experimenten te ontwerpen en varianten te maken om te testen.
- Maak versies van je landingspagina/site. Met Google Optimize kun je verschillende varianten maken van je website. Zo kun je testen wat wel werkt en wat niet. Op deze manier kun je de conversieratio van jouw site verbeteren door te begrijpen welke combinatie van elementen het beste werkt voor gebruikers.
- Verzamel data. Van elk van de tests/varianten worden gegevens verzameld en geanalyseerd, zodat je wijzigingen kunt maken die het beste resultaat leveren. Bovendien verzamel je ook gegevens over gebruiksgedrag op je site (o.a. tijd op website en de klikfrequentie).
- Verbeter de test. Tijdens het testen met Google Optimize is het belangrijk om de test naar behoefte aan te passen (of af te breken). Als uit je resultaten bijvoorbeeld blijkt dat een bepaalde variant beter presteert dan verwacht, kan het verstandig zijn om deze tactiek breder uit te rollen. Aan de andere kant, als je merkt dat een variatie niet het gewenste resultaat oplevert, kun je deze uitzetten en iets anders gaan testen.
- Monitor en blijf testen. Afhankelijk van de grootte van je website kan het even duren voor je waardevolle resultaten gaat zien. Bovendien ben je nooit uitgetest. Het maken van een goede website stopt nooit. Blijf daarom goed testen en hou je bezoekers goed in de gaten! ;)
Optimaliseer locatie targeting
Voor een hogere relevantie en winstgevendheid van je campagnes is het belangrijk locatie targeting te optimaliseren. Met targeting op locatie kun je advertenties targeten op een specifieke locatie of straal rond een dorp of stad. Dit is belangrijk wanneer je marketing richt op lokale bedrijven. Door te optimaliseren voor targeting op locatie worden je advertenties weergegeven in het meest relevante geografische gebied voor potentiële kopers. Dit stel je per campagne. Net als locatie is taal ook erg belangrijk. Hou er rekening mee dat het bij taal gaat om de manier waarop apparaten zijn ingesteld. Wij stellen dus ook altijd Engels in als we Nederlandse campagnes maken. Veel Nederlandse apparaten hebben Engelse apparaat instellingen.
Verhoog je kwaliteitsscores
Wanneer je meer resultaten wilt behalen met Google Search campagnes, dan is de kwaliteitsscore een belangrijke maatstaaf. Hiermee kun je namelijk een inschatting maken van hoeveel ruimte er is om te optimaliseren. Bovendien kun je door middel van de statistieken en gegevens die bij de kwaliteitsscore horen ook nog eens zien waar de verbeteringen liggen.
De kwaliteitsscore is een score is een relatieve score die de relevantie tussen een zoekwoord, advertentie en landingspagina vertegenwoordigd. Je kunt de score bekijken in het zoekwoorden tabblad van Google Ads. Als je de kwaliteitsscore niet ziet, dan kun je moet je de kolommen aanpassen en de kwaliteitsscore selecteren.
Om de kwaliteitsscore inzichtelijk te maken gebruikt Google 3 componenten. Namelijk, de ervaring op landingspagina, de verwachte CTR en de advertentierelevantie. Hieronder geef ik je aan aantal tips/manieren om de componenten te verbeteren.
Ervaring op landingspagina verbeteren
Wanneer je ‘lager dan gemiddeld’ scoort op je landingspagina, dan moet je aan de bak met de pagina waarop bezoekers landen als ze op je advertentie klikken. Een landingspagina kun je verbeteren door:
- Voeg meer relevante sub-zoekwoorden.
- Verhoog de zoekwoorddichtheid van het belangrijkste zoekwoord uit je advertentiegroep (tot 2.5%).
- Zorg ervoor dat je het belangrijkste zoekwoord (natuurlijk) toevoegt in de koppen op je landingspagina.
- Verbeter de mobiele vriendelijkheid.
- Verhoog de snelheid van de pagina + de snelheid van de gehele website.
Verwachte CTR verbeteren
Heb je een verwachte CTR die ‘lager dan gemiddeld’ scoort? Dan is het tijd om de advertenties in te verbeteren! De verwachte CTR kun je verbeteren door:
- Sterke aanzetten tot actie (CTA’s) te gebruiken in de koppen van je advertentie.
- Deel aanbiedingen in de koppen van je advertentie.
- A/b test koppen en beschrijvingen (bijvoorbeeld door middel van een experiment).
- Zorg ervoor dat zoekwoorden gebruikt worden in de advertentie koppen en beschrijvingen.
- Soms kun je beter advertentiegroepen opsplitsen. Zodat zoekwoordengroepen relevanter worden. Zeker als je vaak nieuwe zoekwoorden toevoegt.
- Zoektermen uitsluiten. Vooral brede zoekwoorden worden breed getoond. Wat natuurlijk erg logisch is. Echter kan dit wel invloed hebben op je kwaliteitsscores.
Let op: Hou er ook rekening mee wat de daadwerkelijke CTR van je advertentiegroep is. Wanneer die redelijk goed is, maar de verwachte CTR toch laag is hoef je namelijk niet altijd aanpassingen doen. Sterker nog aanpassingen kunnen dan je resultaten verlagen.
Advertentierelevantie verhogen
Het verhogen van de advertentierelevantie gaat veelal hand in hand met het verhogen van de CTR. Toch zijn er wel verschillen en kan het voorkomen dat je op de CTR hoog scoort en op de advertentierelevantie laag. De advertentierelevantie kun je verhogen door:
- De manier van communiceren aan te passen naar je doelgroep. Denk bijvoorbeeld goed na over het gebruik van ‘u’ en ‘je’.
- Laat koppen goed aansluiten bij de daadwerkelijke zoektermen van de doelgroep.
- Soms kun je beter advertentiegroepen opsplitsen. Zodat zoekwoordengroepen relevanter worden. Zeker als je vaak nieuwe zoekwoorden toevoegt.
- Groepeer advertentiegroepen op relevantie én samenhang.
Gebruik advertentievariaties
Gebruik advertentievariaties om de ROI en CTR (klikfrequentie) te verhogen. Een van de beste manieren om Google Ads-campagnes te optimaliseren, is door advertentievarianten te gebruiken. Door verschillende versies van advertenties te maken met verschillende titels, koppen, beschrijvingen, afbeeldingen en andere componenten, kun je testen welke versie het beste presteert en bepalen welke boodschap het meest aanslaat bij je doelgroep. Dit helpt bij het identificeren van de best presterende advertentievariant voor maximale impact, waardoor zowel de ROI als de CTR toenemen.
Ook interessant