AI, oftewel artificial intelligence. Het begrip wat je vast en zeker voorbij hebt zien komen de afgelopen maanden. Maar wat is AI precies en hoe zet je dit in voor je content marketing? In deze blog zoomen we in op vijf waardevolle AI-tools.
Even naar het begin
Wat is AI? AI (artificiële intelligentie), oftewel slimme software, is de mogelijkheid van een machines en robots om vaardigheden uit te voeren wat mensen doen en kunnen. Bijvoorbeeld: – Chatbots die AI gebruiken om vragen van klanten sneller te begrijpen en gerichter te beantwoorden – Bots die SEO-teksten of blogs schrijven en afbeeldingen genereren – Machine learning, wat van verwerkte data algoritmes maakt
Wat is machine learning?
Eén van de herkenbare AI-technieken die momenteel een groot impact heeft is machine learning. Je hebt vast wel eens gemerkt op Spotify of Netflix dat films en muziek worden getoond die precies passen bij jouw smaak. Deze programma’s gebruiken algoritmes en patronen om jouw gedrag te herkennen op basis van zoekgedrag en hetgeen waar je vaak naar luistert. Dit wordt constant getraind om nóg relevantere resultaten te weergeven. Dat noem je machine learning.
AI-tools voor het maken van content
Het is belangrijk om het gedrag van jouw klanten beter te begrijpen zodat je jouw content daarop kan afstemmen. Daar kunnen deze AI-tools bij helpen:
1. ChatGPT
Uiteraard beginnen we met de meest besproken tool: ChatGPT. Met deze slimme chatbot genereer je teksten door middel van een vraag te stellen. Deze tool is (nog) niet helemaal perfect maar is zeker handig om tijd te besparen en ‘’standaard’’ teksten te schrijven. Door de flinke investering van het Microsoft van Bill Gates wordt deze tool alleen maar populairder. Dat belooft wat voor de toekomst! Kosten: gratis. Voor nu dan ;-) Je hebt wel een account nodig.
2. Jasper, nee niet jouw collega, maar een onzichtbare schrijver
De tool Jasper AI is erg populair geworden de laatste tijd dankzij het produceren van teksten in 27 verschillende talen. Deze tool wordt dan ook omschreven als ‘’één van de beste AI-tools’’. Het helpt je inhoud maken van hoge kwaliteit, ook op het gebied van grammatica. Deze copywriting AI onderscheidt zich van ‘’traditionele’’ schrijvers doordat het kan helpen bij alles wat met schrijven te maken heeft. Van nieuwsbrieven tot persberichten en nog veel meer. Kosten: vanaf 22 euro per maand met een proefversie van 5 dagen. Zeker het proberen waard.
3. Dall-E (gemaakt door Open.AI)
Op zoek naar een handige tool die ook binnen een aantal tellen een toffe foto maakt én die er ook nog eens heel echt uit ziet? Check dan Dall-E. Door middel van een korte tekst of combinatie van meerdere woorden, zorgt Dall-E voor een realistisch beeld. Het begint met een patroon met willekeurige stippen en dit verandert geleidelijk in de richting van een afbeelding. Met ‘’paintbrush’’ – een mogelijkheid binnen deze tool – is het mogelijk om schaduwen en highlights toe te voegen. Het is dus mogelijk om complexe afbeeldingen met verschillende lagen te maken. Kosten: gratis
4. Rytr
Naast ChatGPT is Rytr ook een snelle tool voor het schrijven van een tekst met hoge kwaliteit. Binnen een aantal minuten genereert deze tool een volledig artikel met Nederlandse content. Het voordeel van deze tool is dat je de keuze hebt uit 20+ tone-of-voices. Dit sluit perfect aan bij je doelgroep. Het belangrijkste voordeel van Rytr is dat de content die genereerd wordt volledig authentiek lijkt. Deze tool kan je ook inzetten om SEO-metabeschrijvingen of metatitels te laten schrijven. Kosten: gratis. Per maand heb je 5.000 credits te besteden.
5. WriteSonic
Een andere geweldige tool is WriteSonic. Het richt zich op het schrijven SEO-teksten en maakt het makkelijk om de teksten hoog te laten scoren in Google. Gebruik je platformen zoals WordPress of Shopify? Dan kan je de teksten automatisch vanuit Writesonic publiceren op deze platformen. Neem ook zeker een kijkje bij het broertje genaamd Photosonic voor het genereren van afbeeldingen. Kosten: vanaf 12 euro per maand met een free trial van 2500 woorden.
Nog een paar kleine tips
Het is belangrijk dat je de tools niet volledig voor je laat werken maar dat je goed kan samenwerken. Blijf de teksten dus nauwkeurig controleren en aanpassen waar nodig. Naast deze vijf tools zijn er natuurlijk nog velen anderen. Oriënteer door te profiteren van de free trials om te bekijken wat nu echt bij je past.