• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Per Februari 2025 gaan we verhuizen! Op zoek naar een nieuwe kantoorruimte in Veenendaal? Neem contact op voor meer info!

  • Home
  • Gedrag
  • Ontdek hoe je de Fear of Missing Out inzet voor jouw strategie!
fear of missing out sales

Ontdek hoe je de Fear of Missing Out inzet voor jouw strategie!

The fear of missing out is een belangrijk begrip, zeker nu neuromarketing steeds populairder wordt onder marketeers. De focus ligt op het beïnvloeden van het onderbewuste van je klant. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over: The Fear of Missing Out!

Wat is Fear of Missing Out (FOMO)?

We willen niks missen. We denken dan meestal aan evenementen of gebeurtenissen met vrienden of familie. Maar ook in de marketing wordt dit principe gebruikt om meer te verkopen. Bijvoorbeeld, aanbiedingen; een product dat een korting nog heeft voor een bepaalde tijd. Of die ene Limited Edition schoen van Nike. De Fear of Missing Out, ook wel FOMO, is een neuromarketing tactiek die zijn basis heeft liggen in de psychologie en komt vaker voor dan je denkt.

Met de komst van het internet is het gevoel van FOMO steeds vaker aanwezig. Online is er een constante stroom aan informatie van over de hele wereld. Waardoor je niets meer hoeft te missen. Maar doordat wij niets meer hoeven te missen, voelen wij ons ook meer verplicht om niets te missen. Het liefst wil je iets direct lezen, zien of ervaren op het moment dat het zich voordoet. Want dan kunnen wij er gelijk op reageren. Zeker sinds de komst van Social Media is het FOMO gedrag alleen maar toegenomen. De angst neemt toe doordat je constant wordt geconfronteerd met het “perfecte leven” van anderen. Hierdoor wil je des te meer dat ene feestje pakken of die ene schoen hebben. Voor ons als marketeers is het interessant erover na te denken of en hoe je Fear of Missing Out op een ethische manier in je boodschap kunt verwerken.

Fomo statistieken online marketing 2023

Hoe beïnvloed je FOMO bij je klanten?

Je kan op verschillende manieren FOMO creëren bij je klanten. Wij benoemen een aantal mogelijkheden:

  1. Tijdslimieten
  2. Social proof
  3. Influencer marketing
  4. Woordkeuze & Zinsopbouw

Tijdslimieten

Als er sprake is van tijdslimieten wek je de gedachte dat mensen snel moeten handelen. Want je wil de deadline niet missen. Wanneer je gebruik maakt van tijdslimieten op kortingen zijn klanten sneller overtuigd over de aankoop van een product. Let er wel op dat je tijdslimieten niet zomaar verlengt. Dit kan schade van het klankvertrouwen betekenen. Hoe exclusiever het blijft hoe beter. De reclames van Tel Sell, zoals hieronder, zijn goede voorbeelden van unieke kortingen met een tijdslimiet. Alleen tijdens de reclame krijg je de korting.

Social proof

Daarnaast werkt het principe van Social proof ook erg goed. Social Proof is een van de 7 overtuigingsprincipes van Cialdini. Dit kun je toepassen door bijvoorbeeld het gebruik van User Generated Content. In de blogZeven tips om op te vallen met video marketing” vind je meer info waarom jij UGC moet toepassen voor jouw merk! Maar je kan ook gebruik maken van reviews van vorige klanten of testimonials. De kans dat je leads omzet naar betalende klanten neemt toe. Mensen zijn benieuwd naar wat anderen zeggen over jou merk. Ook versterkt het de geloofwaardigheid van je merk.

Influencer marketing

Influencer marketing maakt ook gebruik van een van de 7 overtuigingsprincipes van Cialdini; Autoriet. Het gebruik van influencers om je merk te promoten wordt de laatste jaren steeds populairder. Deze strategie is effectief omdat influencers vaak veel volgers hebben. En hebben ze het vertrouwen van hun doelgroep al verdiend. Als de volgers van de influencer de promotie zien kan er ook FOMO optreden. Doordat ze bang zijn dat ze dingen hebben gemist.

fomo influencer marketing

Woordkeuze & Zinsopbouw

Het is belangrijk om de juiste woorden te kiezen voor al je communicatie. Je kunt FOMO creëren door het gebruik van zorgvuldig gekozen worden. Waarom krijgt jou klant spijt als ze niet nu beslissen? Je wil de klant laten merken dat hun tijd verloopt en ze een geweldige actie zullen mislopen. Het beste kun je hiervoor sterke woorden gebruiken in een actieve taal, zoals: “Mis het niet!”, of “Nog maar een aantal over”. Maar je kan hier zo creatief mee omgaan als je zelf wil.

Wil je meer informatie over hoe jij FOMO kan toepassen voor jou strategie? Of heb je andere vragen over de mogelijkheden van neuromarketing? Neem contact op met onze specialisten

Ga naar de bovenkant