Betekenis van: Zoekwoord dichtheid

« Terug naar Marketing Begrippen

Zoekwoord dichtheid is de frequentie waarin een keyword voorkomt in een tekst. Hierdoor blijft je content relevant. Dit zal Google opmerken. En het linken aan gerelateerde zoekresultaten. Vanaf welke percentage word je door Google opgemerkt?

Definitie zoekwoord dichtheid

Dit wordt ook wel keyword density genoemd. Een tekst bestaat uit een hoeveelheid woorden. Hierin kan je keywords verwerken. Stel de tekst heeft 100 woorden. Het specifieke zoekwoord komt driemaal voor. Er is dan sprake van een zoekwoord dichtheid van 3%. Dit verandert als de tekst langer is. Hoe groter de tekst, des te meer je de keyword kan verwerken. De zoekwoorden zijn zeer belangrijk. Want zo laat je Google zien waar je pagina overgaat. Stel je gebruikt het woord ‘fietstas’. Wanneer iemand zoekt naar dit woord. Zal het wellicht op jouw pagina uitkomen. Omdat Google jou onder dat zoekwoord vertoond.

Keyword stuffing

Met de gedachte dat keywords veel waarde brengen kwam er ook misbruik. Eind jaren negentig werden zoekresultaten vooral op keywords vertoond. Daar werd al gelijk misbruik van gemaakt. Overmatig gebruik van keywords wordt ook wel “keyword stuffing” genoemd. Hierdoor kan juist je ranking lager worden.

De kwaliteit van je content kan ook verslechteren. Niemand wil één woord te vaak terugzien komen. Zeker als de betekenis ervan al best duidelijk is. Vandaar dat je hierop wil letten. Overigens bestaat er geen harde regel voor de keyword dichtheid. Maar in diverse blogs van SEO bureaus is dit er wel. Zo is een dichtheid die ligt tussen 1 en 3 procent goed.

Google Hummingbird Update

Google blijft hun zoekmachine optimaliseren. Zo blijven zij relevant. Dus zoals aangegeven ging de kwaliteit naar achter van de content. Omdat de prioriteit van de zoekwoord dichtheid zeer hoog was. Met de Hummingbird Update van Google heeft er een verschuiving plaatsegvonden. Hierdoor is de ranking meer gebaseerd op een natuurlijke schrijfwijze. Ook worden synoniemen gekoppeld aan zoektermen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist