Betekenis van: Zoekmachine

« Terug naar Marketing Begrippen

Een zoekmachine verwerkt door middel van een algoritme informatie en sorteert dit op basis van relevantie voor de gebruiker. Zoekmachines zijn interactief met gebruikers en helpen zoekers door middel van zoekresultaten bij het vinden van informatie. Voor veel internetgebruikers begint een zoektocht bij een zoekmachine. Voorbeelden hiervan zijn Google, Yahoo en Bing. Vaak wordt er verwezen naar google, dat heeft er mee te maken dat Google het meest gebruikt wordt. In Nederland heeft Google een marktaandeel van 94% op desktops, van meer dan 98% op telefoons en van een ruime 97% op tablets.

De reden dat Google zoveel marktaandeel heeft is heel simpel. Wanneer iemand gebruik maakt van een zoekmachine. Dan is er de wens om zo snel mogelijk relevante zoekresultaten te zien. Daar is Google simpelweg veel beter in dan ander zoekmachines.

Hoe werkt een zoekmachine?

Zoekmachines zijn eigenlijk op elk moment keihard aan het werk om het hele internet in kaart te brengen. Dit doen ze door gebruik te maken van robots die hier speciaal voor gemaakt zijn (ook wel spiders). Het in kaart brengen van al deze pagina’s noemen we ook wel indexeren. De index van alle webpagina’s en de content op die pagina’s zijn onderdeel van het algoritme. Wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert dan gaat een zoekmachine op zoek naar relevante informatie. Die informatie wordt dan gesorteerd op basis van relevantie in de zoekresultaten. Om dit proces te optimaliseren maakt Google gebruik van tools als Google suggest. Zo kan op basis van het gedrag van zoekers naar patronen worden gezocht.

Zoekmachine optimalisatie uitleg

Zoekmachine optimalisatie (SEO) bestaat uit alle activiteiten die worden uitgevoerd bij het optimaliseren van de ranking van een website. Zoekmachines gebruiken bepaalde metrics om de relevantie en de kwaliteit van webpagina’s en websites in te schatten. Des te beter je jouw website hier op aanpast, des te hoger zul je uiteindelijk in een zoekmachine worden getoond. Dit is erg belangrijk. Hoe hoger je bijvoorbeeld in Google staat, des te beter is je website vindbaar. Deze vindbaarheid heeft ontzettend veel invloed op het aantal bezoekers op je website.

Wat we ook vaak zien is dat bezoekers die via Google op je website komen een hoge koopintentie hebben. Dat wil zeggen dat ze eerder een aanvraag of een aankoop doen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist