Betekenis van: Year to date

« Terug naar Marketing Begrippen

Year to date is een manier om resultaten te vergelijken. Ook kan je het gebruiken om doelen te stellen. Deze periode duurt vaak iets minder dan één jaar.

Wat is year to date?

Je kan doelen stellen of resultaten vergelijken. In het bedrijfsleven is gebruik van tijd belangrijk. Denk daarbij aan over 3 maanden willen wij 150 sales. Of in de maand januari hadden wij 80 sales. Een jaar later hebben wij 105 sales. Door gebruik te maken van datums kan je het overzichtelijk houden. Year to date of YTD is een tijdsbestek die je kan gebruiken. Dit zijn resultaten van één jaar.

Year to date begin- en einddatum

Je kan een jaarprognose maken op basis van voorafgaande jaren. Je kan dan gebruik maken van een kalenderjaar of boekjaar. Een kalenderjaar begint vanaf 1 januari. En kan 1 januari de volgende jaar eindigen. Een boekjaar kan van 12 oktober 2023 tot 12 oktober 2024 zijn.

Definitieve YTD uitslag

Er wordt niet altijd gekozen om een hele periode precies af te ronden. Omdat er dan nog tijd is om dingen aan te passen of te verbeteren. Voortijdig kan je dan al naar de jaarresultaten kijken. Stel je maakt in 2019 een jaaromzet van 15 miljoen. In 2020 verwacht je ook zoiets. Maar rond september heb je pas 9 miljoen omzet. Dan je kan al voorspellen dat de kans best klein is dat je 15 miljoen aantikt.

Daarnaast geeft het bedrijf en betrokkende partijen ruimte om bij te sturen. Denk aan PR functionaris die een verhaal naar buiten moet brengen. Om zo aandeelhouders te informeren. Door optijd te stoppen, kan het verhaal nog bijgewerkt worden of aangevuld. Meestal wordt de dag van toetsing niet meegerekend. Omdat hier de definitieve cijfers nog niet bekend voor zullen zijn.

Month to date en quarter to date

Dit zijn de andere periodes die je kan gebruiken. Je kan ze alle drie gebruiken. Voor zowel korte en lange termijn resultaten en verwachtingen.

  • Month to date

Eerste dag van de maand tot afgesproken dag in de maand.

  • Quarter to date

Eerste dag van het kwartaal tot afgesproken dag in het kwartaal.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist