Betekenis van: Year over Year

« Terug naar Marketing Begrippen

Year over year is een manier om prestaties te vergelijken. De basis ligt bij een jaar. Wat is er in dat jaar gebeurd. Dan houd je dat ook voor het volgende jaar bij. Vervolgens kan je deze twee jaren vergelijken met elkaar. De data die hier uitkomt kan veel teweeg brengen. Wat precies de gedachte achter dit model is, zal ik verder toelichten.

Wat is year over year?

Als bedrijf wil je blijven groeien. Je wilt bepaalde doelen stellen. Je wilt graag inzicht in je prestaties. Vandaar dat periodes gepakt worden om dit in te zien. Omdat je niet willekeurig een datum kan gebruiken. Want dan vergelijk je twee verschillende data met geen vaste periode. Bij deze tijdsbestek gaat het om twee of meer jaarlijkse termijnen met elkaar te vergelijken. Overigens is het niet noodzakelijk dat het om een volledige (boek) jaar gaat. Het kan ook een kwartaalcijfer zijn. Of een maand in het jaar. Enkele tijdsbestekken die je kan gebruiken zijn:

  • Month to date: Hier pak je de eerste dag van de maand. En kies je een dag binnen in deze maand. Op deze dag sluit je het bijhouden van prestaties. En begin je met het bekijken van de prestaties. Denk aan 1 december t/m 23 december.
  • Quarter to date: Het starpunt is begin van een kwartaal. Het eindpunt is op een afgesproken tijd. Dit moet wel voor de afronding van het kwartaal. Elke kwartaal is drie maanden. Zo kan je van juli tot september pakken. Het begint dan bij 1 juli en eindigt voor het einde van het kwartaal.

Analyseren van de data

Stel een bedrijf heeft in 2020 vastgesteld dat zij 300 leads hebben verkregen. Het volgende jaar was dit alleen maar 237 leads. Dus er is in het jaar 2021 een daling geweest. Dit is iets wat je niet wilt zien. Maar het zijn wel de harde feiten. Door year over year kunnen cijfers in context worden geplaatst.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist