Betekenis van: Word count

« Terug naar Marketing Begrippen

Word count staat voor het totaal aantal woorden. Het belang hiervan is groot. Omdat je rekening houdt met de lezers. Waardoor je ook een stuk aan je SEO werkt.

Definitie word count

Een tekstdocument bevat meerdere elementen. Dit bepaalt uiteindelijk de lengte van een tekst. De meeste tekstverwerkers heb een word count functie. Zo kan je snel zien uit hoeveel woorden een document bestaat. Een tekst kan deze elementen bevatten:

  • Woorden
  • Tekens
  • Lettergrote
  • Lettertype
  • Witruimte
  • Lengte van woorden

Dit kan een indicatie geven van de gemiddelde leestijd. Of bij gesproken tekst (bijvoorbeeld een voice-over).

Word count voor andere soort documenten

Er zijn veel soorten documenten. Je leest nu deze tekst. Dit op een HTML pagina online. Maar het aantal woorden zie je niet. Dit is ook zo voor een PDF. Je kan de tekst kopiëren. En toevoegen in een tekstverwerker. Dan is het wel mogelijk om de word count te weten.

Om afbeelding naar tekst te converteren heb je OCR nodig. Dit staat voor Optical Character Recognition. Dit is een techniek waarmee computers letters, cijfers en leestekens van een plaatje kan ‘aflezen’. OCR software wordt gebruikt documenten te transformeren tot digitale versies. Zo veranderen ze in een bewerkbare tekst.

Woorden tellen

Nu de toepassing op SEO. Het aantal woorden is van belang bij de ranking in zoekmachines. Content creation programma’s als WordPress helpen hierbij. Hierin kan blogs en begrippen schrijven. Er kan een minimum en maximum ingesteld worden. Daarbij zijn er punten waar je op kan scoren. Dit zijn vooraf bepaalde eisen. Denk aan het aantal terugkeren van de keyword.

Hierbij wordt er ook rekening gehouden van spreiding van unieke woorden en de totale lengte. Daarnaast ook het verwerken van specifieke zoekwoorden. Word count hoort bij contentstrategie. Dus helpt het bij kwalitatieve en relevante content te brengen. Over het algemeen geldt dat langere (1000+ woorden) teksten beter scoren.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist