Betekenis van: Woordmerk

« Terug naar Marketing Begrippen

Een woordmerk is een logo met woorden. Denk aan ‘Coca Cola’. Het lettertype, kleur en naam is wat het merk bekend maakt. Nike heeft een swoosh als logo. Zonder tekst herken je het gelijk. Maar het kan ook een combinatie zijn van beide. Denk aan het KLM logo. Dat bevat zowel een pictogram als hun merknaam. Er zijn wel bepaalde vereisten hiervoor.

Wat is een woordmerk?

Dit is wat je onderscheid van concurrenten. Daarbij zal het duidelijk moeten zijn voor klanten dat het merk bij jouw organisatie hoort. Het woordmerk bestaat uit één of meer woorden. Of een lettercombinatie zonder verdere betekenis. Dus het bestaat uit woorden. Maar iedereen kan een paar woorden neerzetten. Het design is wat het onderscheid. Paar kenmerken om herkenbaarheid te creëren:

  • Het lettertype
  • Hoofdletters en /of kleine letters
  • Kleurgebruik
  • Kenmerken als vetgedrukt of cursief
  • Letter spacing

Maar eenmaal in een tekst verwerkt zal je dit niet zien. Vandaar dat de naam ook onderscheiden moet zijn. Overigens kan externe publiek afwijken aan de standaard formattering. Denk aan het woord Youtube. Zag je net iets wat er mis was? Want je schrijft het als YouTube

woordmerk

Handelsnaam is niet hetzelfde als merknaam

Je handelsnaam staat geregistreerd bij KVK. Onder deze naam voer je handel. Zo kan er registratie zijn dat het gaat om jou handel. Je merknaam is de naam waarop je jouw producten en diensten verkoopt. Dit kan hetzelfde zijn als je handelsnaam. Maar het hoeft niet.

Creatief een woordmerk maken

Er zijn zowel tekstuele als visuele elementen bij een woordmerk. Kijk is naar lettergebruik. Want eigenlijk zijn dat ook designs. De letter ‘E’ bestaat uit drie 4 lijnen. Waarom geen drie horizontale lijnen met een klein beetje ronding. De rest van de letters zijn wel normaal. Het zal echt niet zoveel invloed hebben. Want mensen kunnen er best een naam uit halen. Denk maar aan het logo Tesla. Of aan FedEx. Als je goed kijkt dan zie je een pijl tussen de ‘E’ en ‘x’.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist