Betekenis van: White space

« Terug naar Marketing Begrippen

White space is ruimte waar geen tekst of afbeelding is. Dit zorgt ervoor dat de leesbaarheid verhoogt. Omdat het oog vaak naar het midden focust. Dus de ruimte om de tekst heen helpt hierbij.

Wat is white space?

Letterlijk vertaald is het witruimte. Dit is het lege ruimte om een tekst heen. Een pagina is meestal niet helemaal tot de randen gevuld. Dit heeft meerdere redenen:

  • Niet zichtbare tekst: Pagina’s kunnen op verschillende schermformaten weergegeven worden. Een smartphone is een stuk kleiner dan een laptop. Dus kan een tekst er goed uitzien op de laptop. Maar op de smartphone kan het ongeordend eruit zien. Of zelfs elementen die niet zichtbaar zijn.
  • Focus leggen: Stel je zit in een witte kamer. Er is één zwart object in het midden. Dit zal je zeer zeker opvallen. Ditzelfde effect heb je met white space. De pagina bevat zwarte tekst. De ruimte eromheen is wit. Hierdoor leg je de focus op de tekst of andere elementen.
  • Je bent er sneller doorheen: Mediabureau Nielsen/Norman hadden eye-tracking onderzoek gedaan. Uit de studie bleek dat de ogen sneller de tekst las.

Bij drukwerk is witruimte ook belangrijk. Daar begon het overigens ook. Vroeger kon het drukwerk best onnauwkeurig zijn. Waardoor de kans er was dat stuk tekst weggeknipt werd.

Witregel is als een broer voor white space

Witregel is ruimte binnen in een tekst. Zoals je dit nu in deze tekst ziet. Er is ruimte tussen letters, zinnen en alinea’s. Dit is voor het oog aangenaam. De overgeslagen ruimte tussen alinea’s dient als een rustpunt. Alle tekstverwerkers hebben dit al automatisch. Bij white space komt het vaker voor dat je dit zelf doet.

Handmatig paginamarge instellen

White space en paginamarge is principe hetzelfde. Beide kan je via contentcreatie tools instellen. Via webdesign tools is dit ook mogelijk. Zo kan je de tekst zo verschuiven. Dat het staat waar je het wilt.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist