Betekenis van: Webspam

« Terug naar Marketing Begrippen

Webspam zijn manipulatie methodes voor zoekmachines. Het doel is om zo de zichtbaarheid te verhogen. Maar werken de technieken echt. Want Google verfijnd hun zoekmachines steeds meer. Om zo de werking van deze technieken tegen te gaan. Maar er zit best een dunne lijn tussen wel en niet geaccepteerde SEO technieken. Ik zal toelichten waarom dat zo is.

Wat is webspam?

Je overvloed eigenlijk zoekmachines. Vandaar de naam spam. Het zijn ongewenste technieken. Eigenlijk is webspam vaak overtollig gebruik maken van een SEO techniek. Hier heb ik vier bekende methodes:

  • Doorstuur pagina/website: Dit is niks meer dan een lege plek. Het bevat geen inhoud. Alleen maar een link. Die verwijst naar een andere pagina of hoofdwebsite. Dit is geen redirect.
  • Negatieve links: Denk maar aan linkruil, linkfarm, link netwerken. Bij alle draait het om zoveel mogelijk backlinks te verkrijgen. Terwijl er totaal geen relevantie is. Dus een webshop voor tabak, die linkt naar een kinderkleding webshop. Ook een slechte kwaliteit van de externe website zal invloed hebben.
  • Keyword stuffing: Dit is het overmatig verwerken van een keyword. Vroeger kon dat werken. Want dan zochten zoekmachines alleen op specifieke zoekwoorden. Maar nu werkt het averechts. Omdat zo de kwaliteit van de content afneemt.
  • Verborgen tekst: Onzichtbare tekst maken voor de bezoekers. Maar wel zichtbaar voor zoekmachines. Hier kan dan bepaalde soort tekst verwerkt worden. Zo kan de rankings beïnvloed worden.

Op al deze vormen van webspam wordt nu gecontroleerd en gefilterd. Dit zijn vormen van black-hat SEO.

Black-hat SEO

White-hat SEO zijn manieren voor zoekmachine optimalisatie. Het betreft geaccepteerde methoden. Die meerwaarde bieden voor bezoekers. Zo kan Google steeds de meest relevante informatie bieden. Want ook hun zijn een bedrijf. Black-hat SEO is juist het tegenovergestelde. Maar allebei willen hoger komen in Google. Alleen bij webspam is er totaal geen focus op de bezoekers. Alleen om hun zichtbaarheid te vergroten.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist