Betekenis van: Webfont

« Terug naar Marketing Begrippen

Een webfont is een letter ontwerp geschikt voor websites. Het is nodig voor een optimale weergave op het beeldscherm. Verward het niet met lettertype. Want er is meer nodig om een tekst goed te weergeven. Daarbij is er ook zeker een link met zoekmachine optimalisatie.

Wat is een webfont?

Het is een combinatie van lettertype, stijl en grootte. Lettertype ‘Verdana’ in de stijl ‘Regular’ in 11 punten (de grootte). Dit is een font. Als het 14 punten bevat dan verandert ook het font. Een webfont wordt direct in de browser geladen. Dus hoeft het niet op het systeem van de bezoeker te zijn. Want dit kan gedownload worden vanaf de server.

Juiste webfont

Er kan een foutieve weergave komen van een tekst. Als een font ontbreekt op een andere dan klopt de weergave niet meer. In Word kan je alle soorten lettertypes gebruiken. Maak het zo extra als je wilt. Maar bij een browser kan je dit niet zomaar doen. Omdat het wel leesbaar moet zijn. Een webfont zorgt ervoor dat op ieder systeem de weergave juist is. Hiervoor heb je vier soorten web fonts:

  1. TrueType
  2. WOFF
  3. EOT
  4. SVG

Dit zijn standaard fonts. Het is ontwikkeld voor specifieke browsers. Alle variaties zijn nodig om een website te bouwen.

Typografische mogelijkheden enorm vergroot

Vroeger waren er best weinig keuze in lettertype. Sinds 1955 was er wel een mogelijkheid. Zo kon je in HTML-code (En later ook in CSS) op te geven in welk lettertype teksten moeten worden weergegeven in de browser. De veilige opties zijn ‘web safe fonts of ‘core fonts fort he web’. Eventueel konden in font-tags en stylesheets meerdere fonts worden opgegeven om vergelijkbare terugvalopties in te stellen.

De keuze in lettertype bleef lang beperkt. Populaire lettertypes waren Arial, Helvetica, Times New Roman en Verdana/Geneva. Zo zagen veel webteksten er hetzelfde uit. Zo zijn er technieken om extra lettertypes te gebruiken. Dan kon de bezoeker dit downloaden. Nu kan je vanaf het internet het automatisch downloaden. Dit was een drastische verandering.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist