Betekenis van: Waardepropositie

« Terug naar Marketing Begrippen

Waardepropositie is dat wat je onderscheid tegen over concurrenten. Vooral in markten met hevige concurrentie is belangrijk om dit te creëren.

Wat is waardepropositie?

Dit is je onderscheidende vermogen. Consumenten hebben een bepaald beeld over een bedrijf. Dit wordt ook wel het imago genoemd. Dit kan het bedrijf zelf sterk beïnvloeden. Maar uiteindelijk bepaalt de klant hoe het imago is.

Het imago is anders dan die van je concurrenten. Want elke klant zoekt iets anders. Het hoeft niet altijd beter en duurder te zijn. Maar is het juist een klant die wat minder wilt uitgeven. Waardoor de kwaliteit ook niet helemaal top is. Dit kan ook een onderscheidend vermogen zijn.

Positionering opstel voor propositie

Een propositie brengt vaak de Unique Selling Point (USP) naar voren. Het doel is om de klant te overtuigen. Bij waardepropositie zet je ook iets onder de aandacht. Maar hier breng je de meest waardevolle en onderscheidende elementen naar voren. Wat voor waarde breng je de klant? Dit is de belangrijkste vraag die je kan stellen.

Je kan je positionering gebruiken als basis. Dit zijn alle belangrijke kenmerken van een bedrijf.

  • Prijs
  • Kwaliteit
  • Service
  • Levering

Op elke punt kan jezelf onderscheiden. Maar per bedrijf kan dit verschillen. Bij een supermarkt is de levering, dus locatie belangrijk. Want mensen willen graag een supermarkt in de buurt.

waardepropositie

Waardepropositie opstellen

Eerst analyseer je de markt. Vervolgens kijk je of je propositie zal werken in de markt. Hiervoor staan vier belangrijke vragen centraal:

  • Heeft de markt te veel concurrentie en is er geld te verdienen?
  • Hoe voeg ik waarde toe, en welk probleem los ik op?
  • Waarom zou de klant voor mij kiezen, in plaats van mijn concurrent?
  • Is er daadwerkelijk markt voor mijn propositie?

De Business Model Canvas (BMC) is een ondernemingsplan. Die overzichtelijk in kaart brengt met 9 bouwstenen. De waardepropositie is daar een belangrijk deel van.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist