Betekenis van: Vlog

« Terug naar Marketing Begrippen

Vlog is een afkorting van het woord ‘videoblog’ en is een vorm van bloggen waarbij video het medium is. Sinds 2005 is vloggen met toenemende mate populair geworden. Dat heeft er deels mee te maken dat in dat zelfde jaar Youtube werd gelanceerd. Youtube is hét platform als we het hebben over vloggen.

Vlogs zijn vaak video’s die onderdeel zijn van een groter geheel en er wordt vaak ook naar verwezen als vlog-items. Mensen die veel bezig zijn met vloggen worden ook wel vloggers genoemd. Bekende vloggers in Nederland zijn: EnzoKnol, Gio, Boaz en Romee Strijd. Vlogs worden veelal gebruikt om een persoonlijk verhaal te vertellen, op authentieke wijze een band op te bouwen met volgers en om de betrokkenheid van fans te vergroten.

Hoe begin je met vloggen

Als je erover nadenkt om een carrière na te streven als vlogger dan is het goed om in kaart te brengen voor wie je wilt gaan vloggen en welke spullen je er voor nodig hebt. De twee basisstijlen voor het maken van een vlog zijn de ’talking head’ en ‘follow me around’.

  1. Talking head: Dit wordt veel gebruikt bij tutorials, kookvideo’s etc. De camera staat dan vaak op een statief. De beelden zijn wisselend tussen de vlogger en zijn activiteiten.
  2. Follow me around: Dit lijkt meer op een reportage. Veel vloggers die dagelijks plaatsen vloggen met deze stijl. Zo kun je jouw kijkers namelijk heel goed meenemen in je leven. De beelden wisselen vaak tussen de vlogger en sfeer video’s.

Youtube geeft extra waardering aan video’s die helemaal worden uitgekeken. Als vlogger is het dus belangrijk om je video zo te maken dat kijkers blijven kijken. Ook wil je een pakkend begin en een titel die tot klikken leidt. Probeer zoekwoorden te gebruiken in je titel. Denk ook na over hoe je een thumbnail aantrekkelijk kunt maken.

Feiten van Youtube

  • De gemiddelde lengte van een Youtube video is 12 minuten.
  • Youtube telt meer dan 2,3 miljard gebruikers wereldwijd (2021).
  • Youtube is op Google na de meest bezochte website ter wereld.
  • 92,5% van alle Nederlanders maakt gebruik van Youtube.
  • De meeste bezoekers van Youtube komen uit India (225 miljoen).
  • 62% van de Youtube gebruikers is een man.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist