Betekenis van: Viral marketing

« Terug naar Marketing Begrippen

Viral marketing niemand die echt een perfecte formula heeft om dit fenomeen te creëren. Het is iets wat spontaan ontstaat en vervolgens met snelheid van persoon tot persoon rondgaat als een virus. Wanneer het jou lukt heb je een ware goudmijn in handen.

Wat is viral marketing?

Bij advertentiecampagnes komt het niet vaak voor dat miljoenen mensen het zien. Alleen de mensen die de advertentie onder ogen krijgen zullen het zien. Ook een grotere advertentiecampagne zorgt niet voor viraliteit. Er kan over viral marketing gesproken worden als het via een bron door externe personen of kanalen verder verspreid wordt.

Viral markekting in het proces

Terugkerende factoren viraliteit

Zoals ik al eerder aangaf heeft helaas niemand echt de sleutel tot viral marketing. Toch zijn er terugkerende factoren die meespelen:

De boodschap moet aantrekkelijk zijn voor een grote doelgroep:

Vaak zitten bedrijven met hun producten en diensten in een bepaalde niche (markt). Waarbij het niet aannemelijk is dat daar viral marketing werkt.

Humor scoort goed:

Desondanks alle emoties scoren goed bij viral marketing moeten wij toch zoeken naar iets universeels. Dan is vaak visuele humor perfect.

De bron moet dicht bij je staan:

Te geforceerd te perfect, vaak ziet het publiek al is iets niet past.

Originele boodschap:

Wil je de aandacht van het publiek krijgen? Zorg ervoor dat je dan de boodschap origineel over brengt.

3 Voorbeelden van viraal succes

1. Apple Airpods ‘’they have Airpods in, they can’t hear you’’

Toen de airpods net uitkwamen waren best veel mensen verbaasd over de prijs. Het publiek dacht dat de gene met airpods hun niet eens konden horen. Deze meme heeft voor een massale stijging gezorgd voor de Apple Airpods

2. Mannequin challenge

Het begon bij paar studenten van Jacksonville in Florida. Zij stonden zo stil als paspoppen waarbij het enigst object dat bewoog de camera was. Sterren zoals Beyonce, Adele en Hilary Clinton deden mee aan deze virale challenge.

3. Pokemon go

Mensen met hun telefoon in hun handen wandelen door hun buurt op zoek naar de beste Pokemons. Wij zagen vrienden en familie die normaal gesproken nooit buiten komen in een keer buiten Pokemons aan het vangen zijn

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist