Betekenis van: Viewabilty

« Terug naar Marketing Begrippen

Viewabilty is de waarschijnlijkheid dat een advertentiepositie zichtbaar is voor de bezoeker van een website.

Wat is viewability

Via kritieke prestatie indicatoren (KPI) kan je in percentage zien wat de totaal aantal weergaven zijn van een advertentiepositie binnen in een banner. Vaak zie je op een pagina een banner tussen de teksten en afbeeldingen. Je kan op de advertentie klikken en dan word je doorgestuurd naar een website. Hiervan wil je de viewabilty weten. Richten op een hoge viewabilty is essentieel. Je wilt natuurlijk meer verkeer, bekendheid en andere waarde opleveren. Daarom is CPM belangrijk, want je betaalt voor de plaatsing van een advertentie en niet het effect daarvan. Bij CPC of CPA zal de adverteerder geen kosten maken tot het effect daadwerkelijk er is. Dit noemen wij ook wel onzichtbare advertenties. Vaak wordt een lage viewability gezien als een indicatie voor advertentiefraude. Het effect en interpretatie is wat minder scherp te definiëren, maar dat kan je ook zeker inzien.

Hoe wordt viewabilty berekend?

Via Interactive Advertising Bureau (IAB) wordt de viewabilty vastgelegd en berekend. Dit is de brancheorganisatie voor de branche digitale advertenties en interactieve marketing. Zij houden zich vooral bezig met verrichten van onderzoek en leveren van juridische ondersteuning en ontwikkelen van standaard creatieve media. Een banner wordt als viewable gezien zodra minstens 50% van de pixels gedurende op zijn minst een seconde in beeld is verschenen. De banner heeft meer kans om weergaven als het boven aan de pagina staat in plaats van onderaan.

Verschil tussen served ads en viewed ads

Served ads moet de adverteerder betalen voor iedere keer dat een advertentie wordt opgevraagd vanaf de server. Deze advertenties worden in het register als succes beschouwd. Het probleem is dat dat opvragen niet hetzelfde is als weergaven. Viewed ads model ligt meer voor de hand vanuit het perspectief van de adverteerder. De ad wordt meer vertoont, omdat het al veel werd bekeken.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist