Betekenis van: Verdienmodel

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is een verdienmodel?

Een verdienmodel is een plan waarmee er wordt vastgesteld hoe een bedrijf winst en omzet zal maken in de toekomst. Er zijn allerlei soorten fases waarin wordt bepaald hoe een product of dienst aangeboden zal worden en hoe de verkoop plaats zal vinden. Er was een tijd dat er alleen verdiend kon worden in de retail wereld. Door de technologie en de samenleving van tegenwoordig zijn er meerdere verdienmodellen ontstaan. Bijvoorbeeld E-commerce en online shopping.

Verschillende soorten verdienmodelen?

Je kunt voor een bedrijf op vele verschillende manieren inkomsten genereren. Je kunt wel veel omzet draaien maar als je er geen winst uit kunt halen heeft het niet veel nut. Er zijn ook verdienmodellen die niet gangbaar zijn.

Dit zijn voorbeelden van de meest gangbare verdienmodellen:

1. Huren

Een klant betaalt om gebruik te maken van een product of een dienst maar is niet eigenaar van het product of dienst. Dit zie je vaak bij evenementen. Je kunt bijvoorbeeld een zaal huren voor speciale momenten zoals een trouwfeest of een verjaardag.

2. Abonnement

Bij dit verdienmodel betaalt een klant een herhaald bedrag aan het bedrijf waarbij de klant de dienst heeft aangeschaft. Neem als voorbeeld een telefoon abonnement bij KPN. Een consument betaalt maandelijks een bedrag om gebruik te maken van 5G internet en bellen.

3. Een commissie

Is een ook een nieuw verdienmodel wat je tegenwoordig voorbij ziet komen op internet. Bij een commissie krijgt de tussenpersoon die een dienst biedt aan consumenten een commissie voor de lead. Dit zie je vaak bij affiliatie marketing voorbij komen.

Verdienmodellen verschillen van elkaar. Elke bedrijf heeft een andere soort verdienmodel. Een bedrijf die vooral diensten biedt heeft een andere verdienmodel dan een bedrijf die producten verkoopt. Door een goed plan te maken kun je een relevant verdienmodel realiseren.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist