Betekenis van: UTM-Tags

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat zijn UTM-Tags?

UTM-Tags staan voor Urchin Tracking Module. Deze tags hebben een toegevoegde waarde aan een standaard URL link. Hiermee kan er bepaald worden waar bezoekers vandaan komen. Deze tags zijn zeer specifieke notaties dat geplaatst worden achter de URL. Met Google Analytics kun je het uitlezen.

Waar worden UTM-Tags voor gebruikt?

Als je een online marketing campagne wilt uitvoeren moet je vaak meerdere kanalen inzetten. Bijvoorbeeld een mailing of sociale mediakanalen zoals Instagram of Facebook en natuurlijk ook een website. Vaak is het niet makkelijk om uit te vogelen vanuit welke marketingkanalen de bezoekers naar de pagina gestuurd worden. UTM-tags zijn een toevoeging aan een standaard webadres die de bron aangeven. URL’s verwijzen gebruikers naar een beginpagina met een unieke code.

Het effect van UTM-Tags

Als een adverteerder een campagne neerzet op verschillende kanalen, zorgt dat ervoor dat het moeilijk wordt om het succes nauwkeurig te bepalen per kanaal. Voor bezoekers zijn deze tags niet zichtbaar. Dat komt omdat deze op een tekstlink geplaatst worden. Een URL-link kan namelijk best wel lang worden met een procent teken of een is teken die tussen elke parameter zitten.

Soorten tags

Er zijn 5 verschillende soorten tags:

  • UTM-medium
  • UTM-content
  • UTM-term
  • UTM-source
  • UTM-campaign

UTM-medium

UTM-medium is het medium waar de bezoeker vandaan komt. Dit kunnen bijvoorbeeld sociale media kanalen zijn zoals Facebook, Instagram of Twitter. Met dit techniek kun je ook de offline verkeer tracken.

UTM-content

Dit is het meeste relevante tag als er meerdere links getoond worden. Bijvoorbeeld als je keuze krijgt tussen meerdere buttons.

UTM-term

Dit is een tag wat diepere informatie geeft over een campagne. Bijvoorbeeld Black Friday of Valentijnsdag.

UTM-source

UTM-source zijn bronnen zoals LinkedIn of Facebook. Deze tag geeft je meer data en informatie ten opzichte van het medium.

UTM-campaign

Soms moet je een specifieke campagne opzetten binnen een bepaalde bron. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw product zijn of een loyaliteit campagne. Specifieke informatie kun je hieraan toevoegen om relevante gedragskenmerken kunt toevoegen aan Google Analytics.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist