Betekenis van: User Experience

« Terug naar Marketing Begrippen

User Experience is de ervaring om en rond het product. Dus interactie met elkaar is belangrijk. Alleen zo zwart wit een product kopen is niks. Vandaar gaat het verder dan alleen grafisch ontwerp en usability. Gebruikerservaring is de verzamelnaam voor overlappende termen.

Wat is User Experience?

Bijna alle elementen creëren de ervaring. Dit begint al bij de productontwikkeling. En gaat over naar communicatie. Niet alleen producten, maar voor alle aanbieders is gebruikerservaring belangrijk. Belangrijke aspecten van User Experience zijn:

  • Usability: Zal de gebruiker weten hoe het product werkt. Is het efficiënt genoeg. En natuurlijk het belangrijkste. Voldoet het aan de verwachtingen van de gebruikers.
  • User Interface: Dit is het bedienbare deel van een interactief aanbod. Het is de wijze dat een product gebruikt kan worden. Je wilt een app aanklikken. Dan doe je dat met je vinger op het beeldscherm.
  • Branding: Dit is het gevoel dat je mee geeft. Je onderscheid je zo van de concurrent. En kan je het gevoel geven dat klanten betrokken zijn bij je merk.
  • Communicatie: Berichten die passen bij je doelgroep. Zo voelen zij dat het gericht is naar hen.

De combinatie van alle is de perceptie van het merk als geheel. Eigenlijk wil je ervoor zorgen dat er een positieve ervaring is. Een product staat niet op zichzelf.

user experience

De gedachte achter User Experience

Don Norman is een Amerikaans onderzoeker. Hij bedacht de term User Experience. Volgens hem gaat het om een samenhangende en geïntegreerde collectie van ervaringen.

Wat is UIX?

Nu even stukje webdesign. UIX is User Interface (UI) en User Experience (UX) samengevoegd. Een website kan interactieve elementen bevatten. Maar het design moet ook begeleidend zijn. Stel je hebt de knop ‘verdergaan’. Dit is een interactief element. Intuïtief denken wij als iets rechts staat, dat het doorgaan betekent. Vandaar dat je de knop rechts neer wilt zetten. Dit is hoe UIX gecreëerd wordt.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist