Betekenis van: Usability

« Terug naar Marketing Begrippen

Usability is de manier hoe een product of website gebruikt kan worden. Het hoort bij de gebruikers ervaring. Waarbij de focus ligt op toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.

Wat is usability?

Je maakt gebruik van een website of product. Daarbij komen de kernacties. Een website biedt inhoudelijke informatie. Dus elementen zoals afbeeldingen en knoppen moeten werken. Dus het gaat om de gebruiksvriendelijkheid van gemaakte dingen. Bij usability wordt er voldoende rekening gehouden met de beoogde gebruiker.

Gebruiksvriendelijk ontwerp voor een product

Wat voor ervaring zal de gebruiker hebben? Dus daar wordt het product op aangepast. Daarbij is marktonderzoek zeer belangrijk. Zo kan je weten wat de gebruikers verwachten. Er kunnen ook specifieke afnemers zijn. Denk aan mensen met bepaalde afwijkingen. Denk hierbij aan ouderen die minder goed kunnen lezen of horen. Of linkshandigen of laaggeletterden.

Je wilt ervoor zorgen dat het product met gemak gebruikt kan worden. Wat uiteindelijk gaat het er om wat het product brengt voor de klant. En daarbij horen er geen obstakels bij te zitten. Vandaar dat er vaak instructies toegevoegd is bij producten. Zelfs bij de simpelste dingen. Bij een dop zal je ook wel zien welke kant je op moet draaien. Maar er kan ook een klein instructieboekje meegeven worden. Alles om de usability te verbeteren.

Verhogen van usability voor een website

Voor een website is dit niet anders. Dit is een stuk UX design. Het verschil tussen een product is vooral het visuele stuk. Want je kijkt naar tekst of afbeeldingen. Daarbij navigeer je door content heen. De voornaamste doelstellingen zijn:

  1. De gebruiker zal bij het eerste bezoek aan een website begrijpen hoe deze site werkt. Zonder aanvullende tekst en uitleg. Denk hierbij uitgelichte elementen. En een duidelijke indeling. Soort van een tour die je naar de juiste plekken snel brengt.
  2. De beoogde doelstelling zal snel en eenvoudig te bereiken zijn.
  3. Het gebruik van de pagina moet blijven hangen. Waardoor het makkelijker is bij herhaaldelijk bezoek

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist