Betekenis van: URL

« Terug naar Marketing Begrippen

Een URL is een online adres. Het adres is gelinkt aan een website of webpagina. Waardoor het unieke kenmerk krijgt. Er zit hier een stukje ICT achter. Ik zal dieper ingaan op wat een URL is.

Wat is een URL?

Het staat voor Uniform Resource Locator. Dus is het eigenlijk een locatie op het internet. Overigens hebben afbeeldingen en video’s op internet ook een URL. Iedereen heeft ze weleens gezien. Maar hoe is het eigenlijk opgebouwd. Een URL bestaat uit vier delen:

Het protocol

Dit geeft het type verbinding aan. Dit kan beveiligd of onbeveiligd zijn. Een verbinding die beveiligd is ‘https’. Een onbeveiligde verbinding is ‘http’. Dit wordt altijd opgevolgd door een dubbele punt en twee schuine strepen. Er zijn wel meerdere protocollen, namelijk:

  • http: HyperText Transfer Protocol. Het wordt gebruikt voor webadressen
  • https: HyperText Transfer Protocol Secure. Dit is een webadres met een beveiligde verbinding
  • ftp: File Transfer Protocol. Dit is nodig voor een bestandsdeling
  • file: Het wordt gebruikt om bestanden op te vragen
  • mailto: Hiermee start je een email via een link
  • feed: Dit is een stroom met berichten via xml

De domeinnaam

Dit is de naam van de website. Oftewel het adres van de website. Een voorbeeld is ‘www.fietsen.nl’. Zoals je ziet bestaat het uit drie onderdelen

  • www: het staat voor ‘world wide web’. Zo geef je aan dat je in deze web bevindt.
  • Naam van de website: Voor organisaties is dit hun naam. Het kan ook een andere naam zijn
  • Domeinextensie: Dit is wat na de punt komt. Dit is vaak dan ‘.nl’. De letters zijn vaak de afkorting van een land. De domeinextensie ‘.com’ staat voor commercial. ‘.org’ staat voor organization.

Het padnaam of slug

Dit is de locatie van een bestand op de website. Het wordt aangegeven door een schuine streep gevolgd door de naam. Dit zal voor deze pagina ‘/URL’ zijn

De querystring

Dit is nodig om informatie uit een database te filteren. Het begint meestal met een vraagteken en tekens. Het wordt gebruikt om informatie in een database te wijzigen of filteren. Dit is vaak een vraagteken.

Het belang van een uniek online adres

Ten eerste onderscheid je natuurlijk van anderen. Maar het belangrijkste punt is voor het stukje SEO. Of te zoekmachine optimalisatie. Waarbij je handelingen uitvoert waardoor je hoger komt in Google. Als je dit goed doet, zal de waarde gelinkt worden aan jouw URL.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist