Betekenis van: Touchscreen

« Terug naar Marketing Begrippen

Een touchscreen is een elektronisch visueel display dat de aanwezigheid en locatie van een aanraking binnen het weergavegebied kan detecteren. Met deze technologie kunnen gebruikers communiceren met een apparaat door afbeeldingen, woorden of pictogrammen op het scherm aan te raken met hun vinger of een stylus.

Van smartphones tot tablets tot smartwatches, touchscreens zijn een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Maar met zoveel beschikbare touchscreen-technologieën kan het moeilijk zijn om ze allemaal bij te houden. Hieronder verkennen we vijf touchscreen-technologieën die u moet kennen!

Capacitief touchscreen

Capacitieve touchscreen-technologie is de meest populaire en meest gebruikte optie. Het gebruikt een elektrostatisch veld om aanraking te detecteren, wat kan worden gebaseerd op een vinger, stylus of ander apparaat. In tegenstelling tot resistieve touchscreen-technologie bieden capacitieve beeldschermen een grotere nauwkeurigheid en reactievermogen. Het kan ook multi-touch-gebaren inschakelen, zoals knijpen om te zoomen.

Resistief touch screen

Resistieve touchscreen-technologie is gewoon een display dat aanraking detecteert door externe druk. Het is samengesteld uit drie lagen, waarbij elke laag van de andere is gescheiden door een luchtspleet. Wanneer er druk wordt uitgeoefend, maken de twee lagen contact en wordt de aanraking gedetecteerd. Resistieve schermen bieden nauwkeurige resultaten, maar vereisen meer inspanning dan capacitieve schermen. Bovendien zijn ze niet compatibel met multi-touch-bewegingen zoals knijpen om te zoomen.

Infrarood touchscreen

Infrarood touchscreen-technologie wordt steeds populairder in openbare omgevingen zoals informatiekiosken, winkels en conferentiefaciliteiten. Dit type touchscreen werkt door een onzichtbaar raster van infrarood licht over het oppervlak van het scherm te projecteren. Wanneer een vinger of ander object de straal breekt, wordt de locatie gedetecteerd en omgezet in een x-y-coördinaat op het scherm. Infrarood touchscreen-technologie biedt een zeer hoge nauwkeurigheid, snelle respons en is zeer duurzaam vanwege de robuuste aard.

Oppervlakte akoestische golf (SAW)

Dit type touchscreen maakt gebruik van een reeks akoestische transducers aan de randen van het scherm die mechanische trillingen produceren die zichtbaar zijn op het oppervlak. Wanneer een vinger met het scherm communiceert, verstoort deze dit golfpatroon, dat vervolgens wordt gedetecteerd door een akoestische ontvanger. SAW-touchscreen technologie zorgt voor zeer nauwkeurige invoer en is extreem robuust omdat het bestand is tegen stof- of watercontact. Aangezien dit type aanraakscherm echter meestal groter is, wordt het meestal niet gebruikt voor kleinere apparaat schermen.

Optische beeldvorming technologie

Optische beeldvorming technologie vertrouwt op een camera achter het scherm van het apparaat om te scannen op aanrakingen. De camera signaleert wanneer en waar een vinger het scherm heeft aangeraakt. Dit type aanraakscherm heeft vaak verschillende grijstinten of kleuren nodig om meer dan één aanraakpunt te herkennen, wat betekent dat het een beetje ingewikkelder wordt dan andere typen, maar nog steeds relatief eenvoudig te begrijpen is. Deze technologie wordt vaak gebruikt in spelsystemen en apparaten met aanraakbediening, zoals tablets en smartphones.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist