Betekenis van: SMTP

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is SMTP?

SMTP staat voor Simpel Mail Transfer Protocool. Deze protocool wordt jaren lang gebruikt. Dit is het protocool van het verzenden en ontvangen van een mail. Hoewel de standaard voor het Simple Mail Transfer Protocol in 1982 werd uitgebracht. Ligt de origine van SMTP verder in het verleden. Naarmate er meer computersystemen zouden verschijnen. Ontstond er een behoefte aan een netwerk van computers dat berichten over en weer kon uitwisselen. Dit resulteerde in ARPANET, een systeem uit de jaren zeventig dat aan de basis ligt van internet zoals we dit nu kennen. Deze protocool wordt jaren lang gebruikt.

Aangezien particuliere computers meestal niet permanent met het internet verbonden zijn, is SMTP niet geschikt om een bericht bij de uiteindelijke bestemming af te leveren. Dit ophalen geschiedt met een protocol als POP3 of IMAP, waarbij het initiatief van de ontvanger uitgaat.

Wat biedt deze protocool?

De SMTP standaard biedt ondersteuning voor UTF-8 tekst. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld Chinese karakters te gebruiken in de adressering.
In de loop der jaren hebben veel ontwikkelaars een bijdrage geleverd aan deze standaard. Protocollen zoals POP en IMAP zijn ontwikkeld voor individuele gebruikers om berichten te ontvangen en te beheren in mailboxen. POP en IMAP zijn niet geschikt om mail via meerdere apparaten te verzenden. Deze protocollen worden ingezet na de laatste levering.

Wat als een mail niet bezorgd wordt?

Het kan gebeuren dat de SMTP-server van de ontvanger een e-mail niet kan of wil accepteren.
Als dit gebeurt, dan wordt dat een bounce genoemd. Sterker nog, als een organisatie gebruik maakt van onze SMTP Relay-service. Worden e-mails die beveiliging nodig hebben automatisch versleuteld en verstuurd. Dan weet je dus zeker dat je altijd de juiste vorm van beveiliging toepast op al je e-mail. Of je nu gebonden bent aan de NTA 7516, de AVG of andere regelgeving.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist