Betekenis van: Risico analyse

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is een risico analyse?

Bij een risico analyse worden de risico’s op een rij gezet en ze worden kwantitatief gemaakt wat de bedreigingen zijn. Met deze analyse kun je zien wat de gevolgen zijn van de bedreigingen die daaruit kunnen voortvloeien. De formule van een Risico is meestal Kans vermenigvuldigen met Gevolg.

Waarom zou je een risico analyse uitvoeren?

Er zijn verschillende soorten redenen waarom je een analyse kunt uitvoeren. Neem als voorbeeld:

  • Waarnemen wanneer er schadelijke bedreigingen zijn binnen een onderneming. Bijvoorbeeld een concurrent die nieuwe producten heeft gelanceerd. Met de analyse kun je zien wat de gevolgen hiervan kunnen zijn voor het bedrijf.
  • Je kunt met deze analyse slechte resultaten voorkomen en het verkleinen van het risico.
  • Een analyse laat zien waar de aandachtspunten liggen en wat gecorrigeerd moet worden. Dit kunnen specifieke gebeurtenissen zijn.
  • Overdragen van een risico door geld uit te besteden aan een verzekering om de kans van de risico te verkleinen.

Alles wat je doet heeft zijn risico’s en gevolgen. Als je vooraf de risico gevolgen verkleind worden de effecten kleiner. Je kunt bepalen wat de kosten en de verhouding is. Bijvoorbeeld als je een telefoon aanschaft die heel erg duur is kun je ervoor kiezen om het te verzekeren. Je betaalt dan een bepaald bedrag zodat je geen risico loopt op barsten, diefstal, waterschade of dat je het kwijtraakt. Op deze manier ben je geen geld verloren.

Risico’s binnen marketing

Er zijn financiële risico’s die genomen worden. Maar zijn ook marketing campagnes die voor risico kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als consumenten een slecht imago krijgen van een bedrijf wanneer een merk wordt geassocieerd met een organisatie of persoon. Bijvoorbeeld het merk Balenciaga. Zij hebben een slechte imago gekregen doordat zij een foto plaatsten op hun sociale mediakanalen dat slechte invloed heeft gehad op hun imago.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist