Betekenis van: RGB

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is RGB?

RGB is een kleuren codering waar bij je met drie hoofdkleuren, namelijk rood, groen en blauw, miljoenen kleuren kunt maken. Met Deze kleuren systeem kan je namelijk 16,7 miljoen verschillende kleuren coderen met hex-codering. RGB staat voor rood, groen en blauw. Deze kleuren systeem wordt gebruikt om lichte kleuren te maken. Wanneer je 2 hoofdkleuren met elkaar combineert krijg je een andere lichte kleur.

Verschil tussen RGB en CMYK?

CMYK is een kleuren codering waarmee je allerlei kleuren kan krijgen door vier basis kleuren. CMYK staat voor Cyan, Magenta, Yellow en Key Color. Net als RGB is CMYK ook een kleuren system. Alleen zie je RGB kleuren meer op televisie en beeldschermen en CMYK meer op drukwerk. Deze kleuren systeem heeft ook zijn nadelen. Het is heel lastig om de kleur oranje te drukken. Oranje bestaat uit geel en magenta. Alleen krijg je bij deze combinatie een bruine kleur in plaats van oranje.

Wat is PMS?

Naast CMYK en RGB is er ook een andere kleuren systeem namelijk PMS. PMS is de afkorting van Pantone Matching System. PMS onderscheidt zich met de andere kleuren systemen door 18 andere basiskleuren. Met deze kleuren kan PMS 1124 andere kleuren maken. Pantone kleuren worden wereldwijd gebruikt als standaardkleuren.

Hex-codering

Hex is een kleuren code die bestaat uit 6 cijfers. Met deze 6 cijfers kan je een unieke kleur krijgen. De eerste 2 cijfers zijn de cijfers voor de hoeveelheid kleur rood. De volgende twee cijfers bepaalt hoeveelheid groen en de laatste twee de kleur blauw. Om een kleur te coderen begin je altijd met een hashtag. Bijvoorbeeld om het kleur zwart te krijgen type je #000000. Dit is de unieke code voor de kleur zwart. Elke code heeft zijn eigen unieke kleur. Op deze manier kan je miljoenen kleuren weergeven met unieke codes.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist