Betekenis van: Retentie

« Terug naar Marketing Begrippen

Retentie is het behoud van klanten. Hiervoor kan je loyaliteitsprogramma’s in stellen. Een klant behouden is goedkoper dan een nieuwe klant genereren.

Definitie retentie

Dit is vaak specifiek gericht op klanten. Je hebt moeite gedaan om de klant te genereren. Uiteindelijk hebben zij een aankoop gedaan. Dus zij vonden het product of dienst zo goed dat zij de overweging namen. Dus wil je de klant sturen om nog meer aankopen te doen. Hier kan je dan gericht adverteren. Dit om het aantal terugkerende klanten te verhogen. Een hoge retentie betekent dat een organisatie een hoge klantloyaliteit heeft. Vooral bij e-commerce is dit een algemeen gebruikt begrip.

Terugkerende klanten verhogen

Bij retentie is er ander soort aandacht nodig voor de klant. Het doel is om een klant opnieuw te laten converteren. Hiervoor heb je aantal specifieke marketingtechnieken. Sommige technieken is ook een manier om nieuwe klanten te krijgen. Maar is het verschil de intentie. Hier een aantal manier om terugkerende klanten te verhogen:

  • Persoonlijke kortingen en aanbiedingen
  • Remarketing campagnes
  • Upsell of crosselling
  • Gebruik van klantaccounts
  • Sterke brand awareness inzetten
  • Klantenreviews
  • Klantenloyaliteitsprogramma instellen
  • Goede klantenservice
  • Sturen van herinnering e-mails

Meer aanwinst van klanten met hetzelfde acquisitiebudget

Vaak is de kans groter dat bestaande klanten converteren. Daarmee gebruik je budget beter. Retentiemarketing past daarom goed bij conversie optimalisatie. Maar zit wel een verschil tussen deze twee. Bij conversie optimalisatie wil je graag websitebezoekers laten converteren. Bij retentiemarketing wil je juist bezoekers weer laten terugkeren.

Retentie om herhaal aankoop te stimuleren

De aftersale service is hier een belangrijk punt. Want de klant heeft net geld uitgegeven. Dus dat kan soms best wisselvallig voelen. Zij hebben wel wat gekocht dat zij graag wouden. Maar daarnaast zijn ze wel wat geld kwijt. Dus wil je hun geen gevoel geven dat zij gebruikt zijn. Daarom houd je nog contact met hen. En daarom kan je de klant belonen. Door extra en gepersonaliseerde acties te geven.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist