Betekenis van: Retailmarketing

« Terug naar Marketing Begrippen

Retailmarketing zijn alle marketing/-communicatie activiteiten voor bedrijven die zich in de detailhandel bevinden. Retail de Engelse term voor het leveren van producten en diensten.

Wat is retailmarketing?

Retail is de verzamelnaam van winkels in verschillende branches. Het bedrijf is de laatste schakel tussen de ondernemer en consument. Deze bedrijven zijn vaak actief via fysieke winkels en webshop. Retailmarketing moet ervoor zorgen dat dat het bedrijf meer leads en naamsbekendheid krijgt.

Waarom retailmarketing?

Het moet uiteindelijk voor meer verkoop zorgen. Als het bedrijf uniek is op zijn eigen manier en een sterke USP heeft. Kan je vanuit hier op alle marketingmix punten verbeteren. Vooral plaats is heel belangrijk. Het is een groot voordeel als het bedrijf gevestigd is op een makkelijk bereikbare plek. Want dit zal meer opgevallen worden door mensen en mensen hoeven minder moeite te doen om de plek te bereiken.

Dat geld ook voor webshops. Zo komt een SEO vriendelijke website hoger in Google op een zoekterm. Dit zorgt ervoor dat consumenten je bedrijf eerder zien en weten dat het een kwalitatief bedrijf is.

Een stukje instore-marketing is zeker belangrijk voor detailhandelaren. Omdat zij een fysieke winkel hebben. Je kan ervoor kiezen om bepaalde producten op een bepaalde ligging te plaatsen waar het opvalt. Belangrijke voorbeelden van instore-marketing:

  • Winkelindeling,
  • Navigatiestickers,
  • Bepaalde kleur en
  • Sfeerbepaling

Goede promotie

Retail en detailhandel is een heel breed begrip dat veel winkels bevat. Vandaar dat het belangrijk is dat je je klanten kent. Op deze manier kan je makkelijker promotiemateriaal maken dat gepersonaliseerd is. Particuliere winkels maken vaak gebruik van folders of borden met aanbiedingen, het assortiment, acties. Grotere bedrijven kiezen ervoor om te promoten via owned media. Via tv-advertenties, radio, e-mails en influencer marketing kunnen zij nog meer klanten aantrekken.

Webshop kiezen daarentegen om vooral aan linkbuilding te doen of Google ads. Dit alles om zoveel mogelijk verkeer te krijgen naar de webshop. Dit is eigenlijk hetzelfde als wat een fysieke winkel doet, maar dan online.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist