Betekenis van: Referral

« Terug naar Marketing Begrippen

Een referral is een doorverwijzing naar een relevant onderwerp. In de marketing kan dit dan een product, merk of bedrijf zijn.

Wat is referral?

Letterlijk vertaald is het verwijzen. Wij verwijzen allemaal. Vaak doen wij dit voor positieve ervaringen. Een familielid vraagt waar je goed kunt ontspannen. Jij verwijst naar een spa waar je eerder bent geweest. Je familielid zal op je ervaring je vertrouwen. Dit noemen wij ook wel social proof. Dit is goedkeuring van een product of dienst. Deze vorm van referral noemen wij ook wel mond-op-mond reclame.

referral

Online referral marketing

Online vinden er ook verwijzingen plaats. Dit kan dan onder een betaling gedaan worden. Of organisch (niet betaald). Belangrijke manieren van online verwijzing

  • Review websites

Dit zijn websites die voornamelijk bezig zijn met reviews van bedrijven. Ook de betrouwbaarheid is een populair onderwerp. Een bedrijf kan hierop terechtkomen. Een positieve beoordeling zorgt ook voor social proof. Waardoor de kans ook groter is op meer leads en vertrouwen in het bedrijf.

  • Influencer marketing

Hierbij kan je gebruik maken van een relevante influencer. Iemand die past bij je product of dienst. Zij zullen dan over het product posten. Vaak wordt dan een positieve ervaring beschreven. Of een introductie geven over het product. In beide gevallen zal het bedrijf meer zichtbaarheid krijgen.

  • Reviews

Dit is wel het belangrijkste vorm van online verwijzingen. Want hier wordt direct het bedrijf beoordeeld. Dit zie je direct op het zoekresultaat van het bedrijf. Op de Search Engine Result Page (SERP) van Google zie je aantal sterren en reviews. Als je doorklikt zie je de volledige reviews.

Keerzijde van verwijzingen

De risico’s kan het bedrijf wel echt schaden. De verwijzingen zijn niet altijd correct en compleet. Ook diegene die verwijst kan nul affiniteit hebben met het product. Daardoor zal de betrouwbaarheid van de referral lager zijn. Bedrijven hebben niet veel controle over de verwijzingen. Vandaar dat er een grote keerzijde is.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist