Betekenis van: Referral

« Terug naar Marketing Begrippen

Een referral is een doorverwijzing naar een relevant onderwerp. In de marketing kan dit dan een product, merk of bedrijf zijn.

Wat is referral?

Letterlijk vertaald is het verwijzen. Wij verwijzen allemaal. Vaak doen wij dit voor positieve ervaringen. Een familielid vraagt waar je goed kunt ontspannen. Jij verwijst naar een spa waar je eerder bent geweest. Je familielid zal op je ervaring je vertrouwen. Dit noemen wij ook wel social proof. Dit is goedkeuring van een product of dienst. Deze vorm van referral noemen wij ook wel mond-op-mond reclame.

Online referral marketing

Online vinden er ook verwijzingen plaats. Dit kan dan onder een betaling gedaan worden. Of organisch (niet betaald). Belangrijke manieren van online verwijzing

  • Review websites

Dit zijn websites die voornamelijk bezig zijn met reviews van bedrijven. Ook de betrouwbaarheid is een populair onderwerp. Een bedrijf kan hierop terechtkomen. Een positieve beoordeling zorgt ook voor social proof. Waardoor de kans ook groter is op meer leads en vertrouwen in het bedrijf.

Hierbij kan je gebruik maken van een relevante influencer. Iemand die past bij je product of dienst. Zij zullen dan over het product posten. Vaak wordt dan een positieve ervaring beschreven. Of een introductie geven over het product. In beide gevallen zal het bedrijf meer zichtbaarheid krijgen.

Dit is wel het belangrijkste vorm van online verwijzingen. Want hier wordt direct het bedrijf beoordeeld. Dit zie je direct op het zoekresultaat van het bedrijf. Op de Search Engine Result Page (SERP) van Google zie je aantal sterren en reviews. Als je doorklikt zie je de volledige reviews.

Keerzijde van verwijzingen

De risico’s kan het bedrijf wel echt schaden. De verwijzingen zijn niet altijd correct en compleet. Ook diegene die verwijst kan nul affiniteit hebben met het product. Daardoor zal de betrouwbaarheid van de referral lager zijn. Bedrijven hebben niet veel controle over de verwijzingen. Vandaar dat er een grote keerzijde is.

Gratis Online Marketing check

Om u te helpen tijdens de oriëntatie naar online marketing en groei. Bieden we u geheel gratis en vrijblijvend een online marketing check aan.

Laat hier uw gegevens achter:
    Even bellen met Kevin?

    Bent u benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we u nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van uw plannen. Bel ons op +31642129985 of neem contact met ons op.

    Online-marketing-specialist