Betekenis van: Queue

« Terug naar Marketing Begrippen

Queue is letterlijk een wachtrij. Het heeft meerdere betekenissen en toepassingen. Oorspronkelijk is het in het Latijns het woord ‘Cauda’. Het betekent letterlijk ‘staart’.

Wat is Queue?

Het duidt aan opeenvolgende dingen. Dit kunnen zowel acties of mensen zijn. Dus je begint met de eerste in de rij en werk je de rij af. Het is dus heel universeel. In Engeland gaat het om de rij voor een kassa of elders. De VS gebruikt het als ‘standing in line’. In de computertechnologie en marketing is dit iets anders.

Queue in de computerwereld

Hier heb je meerdere instructies. Die in een specifieke volgorde uitgevoerd worden. Programmering is best complex. Vandaar dat er zoveel acties uitvoeringen zijn. Daarom heb je een wachtrij. De onderdelen verlaten de rij na uitvoering. Dit is ook wel First In First Out (FIFO) data structuur genoemd. Dit wil zeggen dat het als eerst in de rij staan. En ook als eerst eruit gaat. De rij kan oneindig zijn. Het zijn afzonderlijke elementen die afgehandeld moeten worden. Waarbij er weer nieuwe bij kunnen komen. Zoals ik aangaf kan het best complex zijn. Dus kunnen er technologische beperkingen zijn. Waardoor er wel limieten ontstaan.

Wachtrijen in de praktijk

Een over mate van iets werkt vaak negatief uit. Voor in de retail. Want daarbij heb je fysieke medewerkers. Het zijn geen robots. Dus hebben zij ook hun limiet. Een wachtrij komt is het resultaat van overmatige belangstelling. Dit voor een product of dienst op een specifiek moment.

  • Winkel: Dit kan gebeuren bij de kassa, paskamers of bij de toiletten. Of überhaupt in de winkel zelf. Vandaar dat een webshop en fysieke winkel goed op elkaar aansluiten.
  • Klantenservice: Hierbij wacht je lang tot dat je heldeskmedewerker aan de lijn krijgt. Vandaar dat bedrijven veel informatie geven op hun website.
  • Recreatie: Bij pretparken en musea komt dit ook voor. Door de populariteit ontstaat er dan een wachtrij.

Queue marketing

Een wachtrij kan een indicator zijn van een goed bedrijf. Dus kan het werken als promotie. Want mensen zien de wachtrij. Daarbij kunnen zij denken dat het daar wel heel goed is. Daarnaast kan je de opkomende drukte gebruiken voor acties. Zoals Jumbo dat vroeger deed. De vierde persoon in de rij kreeg de boodschappen gratis.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist