Betekenis van: Prijsbeleving

« Terug naar Marketing Begrippen

Prijsbeleving is wat de klant bereid is om te betalen aan producten en diensten. Dit kan beïnvloed door de aanbieder.

Wat is prijsbeleving?

Bij bepaalde producten voelen wij een andere uitstraling. Zo kan een strak design de illusie wekken van een duur product. Juist wat simpelere uitstraling kan betekenen dat het een goedkoop product is. De werkelijke (productie) waarde staat los van prijsbeleving. Klanten hechten een bepaalde waarde aan producten en diensten. De waarde hiervan weten is belangrijk. Want zo kan je de prijs aanpassen.

prijsbeleving

Verschillen in prijzen

Nu je de bereidheid van de klant weet. Kan je de prijs nauwkeurig aanpassen. Een prospect kan je een lagere prijs aanbieden. Want dit kunnen klanten worden. Zo is de drempel lager voor een aankoop. Dit zijn ook wel promoties voor nieuwe klanten.

Daarnaast kan een bestaande klant een hoger prijsje verwachten. Omdat je meer informatie hebt over deze klant. Zij hebben al eerder een aankoop gedaan. Dus interesse getoond. Hoe hoog de prijs van de aankoop was, weet je ook. Dus zo weet je dat er een hoge mate in bereidheid is. Daardoor kan je een hogere prijs hanteren.

Juiste prijsbeleving

De prijsbeleving kan ook voor elke (potentiële) klant anders zijn. Stel een klant koopt jarenlang dure merkschoenen. Maar nu willen zij iets nieuws proberen. Zij kiezen voor een opkomend merk. Maar dat merk wil gezien worden als een high-end merk. Waardoor zij een hogere prijs hanteren. Deze klanten zullen er niet snel hiervan opkijken.

Daarom is jouw doelgroep kennen ook belangrijk. Want op veel gebieden verschillen klanten van elkaar. Een bedrijf kan dit ook zelf beïnvloeden. Zo staat Apple bekend als een ‘premium brand’. Wij zien ze vaak op het nieuws voorbij komen. Met een smartphone van €1100. Nu wordt er een nieuw model uitgebracht van €800. Nu kan je dit zien als voordelig. Maar de prijsbeleving is veranderd. Want daarvoor vonden mensen €700 duur.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist