Betekenis van: Positionering

« Terug naar Marketing Begrippen

Positionering is waar een bedrijf tegen over de concurrenten staat. Klanten spelen hier een belangrijke rol in.

Wat is positionering?

Een bedrijf wil zich bewust positioneren. Zo creëren zij een imago. Dat imago kan dan bij een doelgroep passen. Klanten spelen ook een belangrijke voor de imago van een bedrijf. Zij hebben vaak een bepaald beeld van een bedrijf. Dit kan het bedrijf weer negatief of positief onderscheiden.

Positionering in de praktijk

Er zijn veel punten om te positioneren. De meest algemene punten zijn:

  • Prijs
  • Kwaliteit
  • Service
  • Levering

Dit ligt per branche anders. Zo zal er bij een kleding webshop. Vaak gekeken worden naar prijs en levering. Bij een steakhouse zal dat vaak kwaliteit en service kunnen zijn. Je kan ook bedrijven die dezelfde producten en diensten verkopen positioneren.

Zo zien mensen vaak Albert Heijn van hoge kwaliteit en prijs.  En bij de Aldi is de prijs laag en kwaliteit ook wat minder. Op deze manier onderscheiden zij zich van elkaar. En zal er voor elk supermarkt een ander doelgroep zijn.

positionering

Negatief positioneren

Bedrijven worden op basis van wat voor imago zij creëren gepositioneerd. Dit imago wordt dan ook deels bepaald door de klanten. Dit beeld kan ook helemaal verkeerd zijn. Zo kan er vaak met opzet een bedrijf zwart gemaakt worden. Dit kan door:

  • Opzettelijke slechte reviews plaatsen
  • Via social media negatief posten over het bedrijf
  • Publieke opinie sturen door personen en organisaties
  • Mond-op-mond zonder reden negatieve ervaringen verspreiden

Hier hebben wij het dan niet over oprechte negatieve ervaring. Dit kunnen onterechte claims zijn. Zonder enige context of waarheid. Dit kan het imago van een bedrijf zeer schaden.

Publieke relaties gebruiken

Er zijn veel publieke figuren met een goed imago. Deze kunnen dan worden ingezet. Als een merk, product of persoon negatieve perceptie heeft. Kan zo’n persoon een belangrijke rol spelen. Om iets negatiefs om te buigen. Maar het kan ook gebruikt worden om een goed imago nog meer te versterken.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist