Betekenis van: Pixel

« Terug naar Marketing Begrippen

Pixel is klein deel van een groot scherm. Meerdere pixels vormen dan een afbeelding. Zoals je dat ziet op je tv of andere schermen.

Wat is een pixel?

Het staat voor één punt. Dit binnen in een rasterafbeelding, of op een beeldscherm. Het is het kleinste element van een afbeelding of scherm. Voor het oog is het amper te zien. Tot dat je heel erg inzoomt. Daarom door veel van deze punten te combineren krijg je een beeld. Per pixel is heb je een unieke kleur. Hierbij heb je een vuistregel. Hoe meer punten hoe scherper het beeld. Vandaar dat je meerdere soorten resoluties hebt.

  • 640 x 240 standaard

In de jaren tachtig was dit acceptabel voor televisie uitzendingen. Dit werd gezien als de standaard televisie beeld. Het werd verticaal verdubbeld tot 480 pixel (interlaced). Dit kon via een trucje.

  • 1920 x 1280 (Full HD)

Dit was tijdje een van de hoogste resoluties. Full HD staat voor Full High Definiton. Hierbij was de mega pixel veel hoger dan die van de standaard televisie.

  • 3840 x 2160 Ultra High Definition (4K)

Dit is weer een opvolging van Full HD. Het ongeveer vier keer zoveel pixels als de Full HD.

Resolutie is het aantal pixels of punten van een beeldscherm of een gedrukt/ geprint oppervlak. Vaak voorkomende resoluties zijn:

  • 1024 x 768
  • 1280 x 1024
  • 1400 x 1050
  • 1680 x 1050
  • 1920 x 1080

Raster VS vector

Een vector is een digitaal bestand. Denk daarbij aan grafische afbeeldingen. Het verschil zit in hoe de afbeelding kan bewerken. Een vector kan je oneindig verkleinen. Hierbij zal de kwaliteit niet omlaag gaan. Want het bestaat uit paden of lijnen. Een raster of bitmap bestaat uit Pixel. Het wordt lijn voor lijn, punt voor punt gemaakt.

Beruchte Facebook pixel

Dit is een stukje JavaScript code. Het is onzichtbaar voor de bezoekers. Het kan onopgemerkt informatie verzamelen. Hierbij wordt de bezoeker over meerdere webpagina’s en website gevolgd.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist