Betekenis van: Permalinks

« Terug naar Marketing Begrippen

Permalinks beschrijven een webpagina of website. Het is een URL van domein. Het is beschrijvend en leesbaar voor mensen.

Definitie permalinks?

Een website of domein heeft een specifiek URL. Een URL bestaat uit:

  • Protocol (https://)
  • Sub domein (www)
  • Domein (titel, vaak naam van de website, webrand.)
  • TLD (gevestigd land; NL, BE, com.)

Dit is de basis van een URL. Via de URLS komen er allerlei verkeer. Denk hierbij aan

  • Backlinks
  • Social Media
  • Analyses
  • Zoekwoorden

URLS zijn nodig om te herkennen dat het gaat om jouw website. Hierdoor kunnen zoekmachines en bezoekers jou website vinden. Permalinks is een vorm van een URL. Het linkt naar een deel van je website of artikel. De permalink beschrijft wat het onderwerp van de pagina is. De links kunnen tijd tot tijd veranderen.

Ontstaan van permanente links

Vroeger was alle content statisch van aard. Statisch content zijn bestande die vrijwel nooit wijzigt. Denk hierbij aan afbeelding, tekst of aan audio. Er is totaal geen personalisatie op basis van persoon of locatie.

Hierna kwam er dynamisch content. Hierbij wordt de content wel aangepast. Op basis van data, gebruikersgedrag of voorkeuren. Dit kan een tekst, audio of video zijn. Veel social media platformen maken hier gebruik van. Stel je bekijkt veel sport content op Instagram. Hierna zal Instagram meer gerelateerde content pushen naar jou.

In het jaar 2000 ontstond er een discussie. Dit ging over koppeling naar dynamisch gegenereerde pagina’s. Daar kwam uit dat permalinks de oplossing konden zijn. Het is eigenlijk de oude manier van URL’s maken. Dan werd er gebruik gemaakt van CMS’s en databases. Hierbij werden URL’s genereerd die onleesbaar waren voor mensen.

PURL en permalinks

PURL staat voor Persistent Uniform Resource Locator. Dit is een handig permanente link. Want je kan de het adres verhuizen. Hierbij kan de waarde wegvallen van de oude website. Maar bij PURL is dit niet het geval.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist