Betekenis van: Pareto-principe

« Terug naar Marketing Begrippen

Het Pareto-principe is een economisch concept dat stelt dat 80% van de effecten in een bepaalde situatie afkomstig is van slechts 20% van de oorzaken. Dit wordt ook wel de “80/20-regel” of het “Pareto-principe” genoemd.

De 80/20-regel

In de economie stelt het Pareto-principe (ook wel de 80/20-regel genoemd) dat 80 procent van de gevolgen voortkomt uit 20 procent van de oorzaken. Het wordt vaak gebruikt om situaties te beschrijven waarin er sprake is van een onevenredige verdeling van rijkdom of inkomen.

Als je bijvoorbeeld een groep mensen zou nemen die willekeurig uit de populatie is geselecteerd en hen zou vragen welk percentage van hun inkomen uit elke bron komt, zou je merken dat de meeste mensen iets zouden zeggen als “80% komt van 20% .” Als je echter dezelfde groep mensen zou vragen welke 20% van hun inkomen uit de grootste bron kwam, zou je een ander antwoord krijgen. De meeste mensen zouden zeggen dat de grootste bron goed is voor 80% van hun inkomen.

Waarom is dit van belang?

Als je kijkt hoe je jouw bedrijf kunt verbeteren, moet je het Pareto-principe begrijpen. Je zult zien dat het van toepassing is op alles, van verkoop tot klantenservice tot productontwikkeling.

Hoe kun je het toepassen op het bedrijfsleven?

De Pareto-regel is een van de krachtigste tools in het bedrijfsleven, omdat het je helpt te bepalen waar jouw inspanningen het grootste rendement zullen opleveren. Met andere woorden, het vertelt je waar je je aandacht op moet richten.

Waarom werkt het Pareto-principe?

Het Pareto-principe werkt omdat het jouw aandacht richt op de dingen die er het meest toe doen. Het geeft je ook een idee van hoeveel moeite je in elk gebied moet steken. Als je 80% van jouw tijd aan 20% van je activiteiten besteedt, moet je je waarschijnlijk eerst op die gebieden concentreren.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist